Hiába a hírzárlat: kormányzati repülőgépeket vásárol az Orbán-kabinet

2017. december 17., vasárnap 10:19, frissítve: hétfő 07:33

Hiába a kormányzat hírzárlatra való törekvése az ügyben, újabb forrás erősítette meg  szerdán közölt információnkat, miszerint Airbus A319-es utasszállítóból átalakított szállítógépeket vásárolnak a honvédségnek.

Az első gépet a csehországi Ostravában kapta lencsevégre szombaton egy helyi amatőr repülőgépfigyelő (szpotter), aki Centaureaux név alatt posztolta „fogását” a Facebook közösségi oldalon. Mint az amerikai elnök különgépének világszerte jól ismert hívójelére utalva írja, ez a „Hungarian Air Force One”, azaz a magyar légierő egyes számú gépe. „Megérkezett Ostravába a magyar légierő első A319-ese, amely elsődlegesen a magyar kormány igényeit fogja kiszolgálni” – fogalmaz, a maga részéről spontán állást foglalva abban az idehaza dúló vitában, hogy szabad-e kormánygépnek nevezni e repülőket.

Cikkünk megjelenése után ugyanis kormányzati forrásunk – anélkül, hogy bármilyen további részlettel szolgált volna az ügyletről – leszögezte lapunk munkatársának: „Katonai szállítógépeket veszünk, nem kormánygépeket”, amelyeket jövő tavasszal mutatnak be.

Hiába azonban a példátlan információbiztonsági rendszabályok, a parlamenti szakbizottság által adott közbeszerzés alóli felmentés, a XXI. század láthatóan ezen a területen sem kedvez a titkolózásnak. A cseh szpotter képaláírása azt az információnkat is megerősítette, hogy a csődbe ment fapados légitársaság, az Air Berlin korábbi tulajdonáról (a legutóbb az Eurowingsnek lízingelt), D–ABGM lajstromjelű gépről van szó. Az Airbus ideiglenes máltai lajstrommal érkezett Csehországba Olaszországból, ahol a római Fiumicino repülőtéren megkapta a magyar festést: a katonai jelleget erősítendő a gép szürke lett, de a fotózás időpontjában a magyar felségjelek és feliratok még le voltak matricázva rajta.

A szpotter úgy tudja, hogy a gépet Ostravában építik át az úgynevezett Corporate Jet, azaz vállalati gép konfigurációra, ami összecseng a várható magyar feladatrendszerrel. A cseh légierőben tíz éve repül két A319-es ilyen kialakítással, kiszolgálva mind a kormány, mind a hadsereg igényeit.

A Facebook-bejegyzés emellett azt az információnkat is megerősíti, hogy egyelőre két gépről van szó: mint írja, a korábban D–ABGS lajstromjelet viselő másik Airbus érkezését vasárnapra várják Ostravába.

Szijjártó semmit sem tud 

A Hír Televíziónak sikerült elérnie Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki azt mondta, hogy nem tud ilyen repülőgép-vásárlási tervről.

– Mai sajtóhír, hogy kormánygépeket vehet a magyar kabinet az Air Berlintől. Meg tudja-e ezt erősíteni?
– Nem tudok ilyenről.
– Van ilyen terv?
– Hogy az Air Berlintől gépeket vegyünk? Hát meglepődnék.
– Bárki mástól?
– Nem tudok arról, hogy bármilyen légitársaságtól repülőgépeket készülne venni a kormány.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.