Hiába a hírzárlat: kormányzati repülőgépeket vásárol az Orbán-kabinet

Zord Gábor László

2017. december 17., vasárnap 10:19, frissítve: hétfő 07:33

Hiába a kormányzat hírzárlatra való törekvése az ügyben, újabb forrás erősítette meg  szerdán közölt információnkat, miszerint Airbus A319-es utasszállítóból átalakított szállítógépeket vásárolnak a honvédségnek.

Az első gépet a csehországi Ostravában kapta lencsevégre szombaton egy helyi amatőr repülőgépfigyelő (szpotter), aki Centaureaux név alatt posztolta „fogását” a Facebook közösségi oldalon. Mint az amerikai elnök különgépének világszerte jól ismert hívójelére utalva írja, ez a „Hungarian Air Force One”, azaz a magyar légierő egyes számú gépe. „Megérkezett Ostravába a magyar légierő első A319-ese, amely elsődlegesen a magyar kormány igényeit fogja kiszolgálni” – fogalmaz, a maga részéről spontán állást foglalva abban az idehaza dúló vitában, hogy szabad-e kormánygépnek nevezni e repülőket.

Cikkünk megjelenése után ugyanis kormányzati forrásunk – anélkül, hogy bármilyen további részlettel szolgált volna az ügyletről – leszögezte lapunk munkatársának: „Katonai szállítógépeket veszünk, nem kormánygépeket”, amelyeket jövő tavasszal mutatnak be.

Hiába azonban a példátlan információbiztonsági rendszabályok, a parlamenti szakbizottság által adott közbeszerzés alóli felmentés, a XXI. század láthatóan ezen a területen sem kedvez a titkolózásnak. A cseh szpotter képaláírása azt az információnkat is megerősítette, hogy a csődbe ment fapados légitársaság, az Air Berlin korábbi tulajdonáról (a legutóbb az Eurowingsnek lízingelt), D–ABGM lajstromjelű gépről van szó. Az Airbus ideiglenes máltai lajstrommal érkezett Csehországba Olaszországból, ahol a római Fiumicino repülőtéren megkapta a magyar festést: a katonai jelleget erősítendő a gép szürke lett, de a fotózás időpontjában a magyar felségjelek és feliratok még le voltak matricázva rajta.

A szpotter úgy tudja, hogy a gépet Ostravában építik át az úgynevezett Corporate Jet, azaz vállalati gép konfigurációra, ami összecseng a várható magyar feladatrendszerrel. A cseh légierőben tíz éve repül két A319-es ilyen kialakítással, kiszolgálva mind a kormány, mind a hadsereg igényeit.

A Facebook-bejegyzés emellett azt az információnkat is megerősíti, hogy egyelőre két gépről van szó: mint írja, a korábban D–ABGS lajstromjelet viselő másik Airbus érkezését vasárnapra várják Ostravába.

Szijjártó semmit sem tud 

A Hír Televíziónak sikerült elérnie Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki azt mondta, hogy nem tud ilyen repülőgép-vásárlási tervről.

– Mai sajtóhír, hogy kormánygépeket vehet a magyar kabinet az Air Berlintől. Meg tudja-e ezt erősíteni?
– Nem tudok ilyenről.
– Van ilyen terv?
– Hogy az Air Berlintől gépeket vegyünk? Hát meglepődnék.
– Bárki mástól?
– Nem tudok arról, hogy bármilyen légitársaságtól repülőgépeket készülne venni a kormány.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.