Hiába a szankció, az oroszok olajat adnak Észak-Koreának

MTI

2017. december 30., szombat 10:13, frissítve: szombat 15:53

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tiltó határozatai ellenére orosz tankerhajók az utóbbi hónapokban több alkalommal kőolajjal vagy olajtermékekkel látták el Észak-Koreát – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség nyugat-európai biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az üzemanyag-ellátás októberben és novemberben történt, méghozzá a tengeren, tankerhajók között. A Reuters forrásai szerint a BT állandó tagja,

a vétójoggal bíró Oroszország megsértette az ENSZ szankcióit, amelyeket Moszkva is jóváhagyott.

A Reuters két forrása közül az egyik azonban közölte: nincs arra bizonyíték, hogy az orosz és az észak-koreai tankerek közötti üzemanyag-áttöltésről az orosz állam is tudott.

A források haditengerészeti hírszerzési információkra és az orosz Távol-Kelet kikötőiből kihajózó teherszállítókról készülő műholdfelvételekre alapozták állításukat. Leszögezték: az orosz hajók orosz olajtermékeket csempésznek az orosz Távol-Keletről Észak-Koreába.

Az orosz illetékes hatóságok nem kommentálták a Reuters értesüléseit, a szankciók megsértésével vádolt egyik hajó tulajdonosa pedig tagadta a források állítását.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Reuters nyomozása szerint az egyik teherszállító neve Vityaz. A hajó október 15-én hagyta el a Vlagyivosztok közelében fekvő Szlavjanka kikötőjét 1600 tonna olajjal, és hivatalosan egy japán halászflotta felé vette az irányt. A tanker azonban néhány napra kikapcsolta a válaszjeladóját, amikor kihajózott a nyílt vizekre.

Két másik, ugyancsak orosz zászló alatt hajózó teherszállító is hasonló utat tett meg októberben és novemberben, miután elhagyta a szlavjankai és a nahodkai kikötőt – írta a Reuters szállítmányozási adatokra hivatkozva.

Szeptemberben a Reuters arról számolt be, hogy legalább nyolc feltankolt észak-koreai hajó hagyta el Oroszországot, és tért vissza Észak-Koreába, pedig más úti célt adott meg. Amerikai tisztviselők szerint ezzel a trükkel sikerült megkerülni a nemzetközi szankciókat.

A Reuters egy orosz forrása – aki jól ismeri a távol-keleti tengeri szállítmányozási tevékenységet – azt mondta, hogy az észak-koreai hajóknak a tengeren adnak át üzemanyagot orosz tankerek, de olykor halászhajók is.

A hírügynökség jelentése egybeesik azzal, hogy az ENSZ BT négy további, észak-koreai zászló alatt hajózó, a gyanú szerint a nemzetközi közösség szankciói által tiltott árut Észak-Koreába fuvarozó teherszállítót tiltott ki a világ kikötőiből. A tiltást az Egyesült Államok kezdeményezte, amely további hat hajó kitiltását is kérte a világ kikötőiből, de Kína csak az említett négy hajóra bólintott rá. Washington továbbá két hongkongi, egy palaui, egy belize-i, egy panamai és egy kínai zászló alatt hajózó teherszállító ellen akart még büntetőintézkedéseket hozni.

Eközben a dél-koreai hatóságok pénteken bejelentették, hogy elfogtak és átvizsgáltak egy hongkongi hajót, amely nemzetközi vizeken titokban 600 tonnányi finomított kőolajat adott át észak-koreai hajóknak még októberben. A Lighthouse Winmore nevű hajót november végén tartóztatták fel a dél-koreai vámosok Jeoszu kikötőjében. 

Kína lopva beszállt a játékba

Az utóbbi két napban ráadásul olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint Kína, Phenjan egyetlen szövetségese állítólag többször megsértette a BT Észak-Koreára vonatkozó határozatait.

Dél-Korea egyik legnagyobb napilapja, a Csoszun Ilbo meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt adta hírül csütörtökön, hogy kínai tankerhajók október óta 30 alkalommal nyersolajat adtak át észak-koreai hajóknak a nyílt tengeren.

Az ENSZ BT az idén három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg.

Legolvasottabb cikkek

1

Pethő Tibor, Szathmáry István

Megszólalt az egyik utolsó élő csendőr

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.