Hivatali visszaélés: hét év börtönre ítélték a volt kormányfőt

MNO-BL

2011. október 11., kedd 13:12

Hétévi börtönre ítélte kedden nem jogerősen a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt a kijevi Pecserszki kerületi bíróság.

„A bíróság bűnösnek találta és hétévi börtönbüntetésre ítélte Julija Volodimirivna Timosenkót” – közölte az ítéletet kihirdetve Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró. Hangsúlyozta, hogy Timosenko tetteinek társadalmi veszélyességére való tekintettel nem látja megalapozottnak a vádhatóság által kért ítélet enyhítését.

A június 24. óta tartó perben a volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül, a Naftogaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalatnak 1,5 milliárd hrivnya (188 millió dollár) értékű kárt okozva írta alá Oroszországgal a gázszállítási szerződéseket. A bíróság a börtönbüntetésen túl mintegy 1,5 milliárd hrivnya kártérítés megfizetésére ítélte és hivatali tisztségek betöltésétől három évre eltiltotta a volt kormányfőt.

Az ítélethirdetés után Julija Timosenko bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt, és felszólította az ukránokat, harcoljanak a tekintélyuralmi rendszer ellen. „Az európai intézményeknél harcolunk hírnevünk védelmében. Erősek leszünk, és megvédjük Ukrajnát a tekintélyelvűségtől és a szabadság hiányától” – jelentette ki a vádlott az ítélethirdetés után.

Timosenko és a védelem végig tagadta, hogy a volt kormányfő bűncselekményt követett volna el, és koncepciós per megszervezésével vádolta fő politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics államfőt. Az ítélet ellen a fellebbviteli bíróságon lehet fellebbezni. Timosenko a kijevi vizsgálati fogdában marad, amíg az ítélet nem jogerős. A büntetés letöltését őrizetbe vételétől – augusztus 5-től – számítják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.