Hivatalos: megvan a budapesti nagykövetjelölt

2018. február 13., kedd 21:06, frissítve: szerda 10:08

Közzétette honlapján a Fehér Ház, hogy kiket tervez nagykövetnek jelölni az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump. Köztük van a budapesti poszt várományosa is: a korábban a magyar kormányzatból a kormánypárti Magyar Időknek kiszivárogtatott információknak megfelelően David Cornstein érkezik rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. A Fehér Ház honlapja felsorolja, milyen cégekben bír pozíciókkal az amerikai üzletember, milyen civil szerepvállalásai voltak, milyen díjakban részesült, valamint hová járt egyetemre. A Fehér Ház közlése szerint megy nagykövet Lengyelországba és a Fidzsi-szigetekre (valamint más szigetekre) is.

Még hónapok telhetnek el, mire Cornstein Budapestre érkezik, ugyanis Trumpnak hivatalosan is jelölnie kell a posztra, majd kongresszusi meghallgatáson kell átesnie, ahol a képviselők eldöntik, alkalmas-e a pozícióra. Kerestük az ügyben az amerikai követséget, azt tudakolva, mikorra érkezhet Cornstein Budapestre – amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Pedig lenne igény amerikai nagykövetre, hiszen Colleen Bell amerikai tévéproducer már több mint egy éve távozott a posztról, miután az új amerikai elnök visszahívta az Obama-kabinet politikai kinevezettjeit. Azóta David J. Kostelancik vezeti ügyvivőként a missziót, és a viszony nem javult a felek között, miután a diplomata tavaly ősszel kemény kritikával illette a magyarországi sajtószabadságot.

Információink szerint kormányzati berkekben abban reménykednek, hogy a remek gazdasági kapcsolatok mellett politikai szinten is javulhatna a két ország viszonya, ha nem egy, a külügyből az Obama-kormányzat által delegált szürke eminenciás lenne a legmagasabb szintű diplomata a fővárosban. Ám erre még várni kell, és az Egyesült Államoktól bölcs döntésnek tűnik, hogy az április 8-i magyarországi választás után érkezhet a nagykövet Budapestre – így ugyanis egyik oldal sem gyanúsíthatja azzal Washingtont, hogy bele akart avatkozni a magyarországi belpolitikába.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mit lehet tudni a nagykövetjelöltről?

– David Cornstein zsidó üzletember, tudtommal semmi köze Magyarországhoz – válaszolta még januárban egy amerikai magyar informátorunk arra a kérdésre, mit érdemes tudni a Magyar Idők által megnevezett potenciális nagykövetről. Igaz, a hetvenkilenc éves férfi egy portréinterjúban arról beszélt néhány éve, hogy apai ágon orosz, anyai ágon pedig magyar felmenői vannak, de a sajtóban korábban megjelent információkat átböngészve kiderül, mindeddig vajmi kevés köze volt a magyarokhoz. A LittleSis nevű – az amerikai kormányzat és az üzleti élet közötti összefonódásokat bemutató – adatbázis alapján elmondható, hogy Cornstein a 2012-es kampány során 2500 dollárral támogatta meg Connie Macket. A floridai politikus elveszítette a választást, 2013 elején kikerült a washingtoni képviselőházból, majd nem sokkal később a magyar kormány amerikai lobbistájának állt – azóta az Index információi szerint kevés munkát végzett, így a kormány megválhat tőle. Elképzelhető, hogy Macknek is lehet köze ahhoz, hogy Cornstein neve szóba került mint potenciális budapesti nagykövet.

Cornstein korábban New York állam republikánus kormányzóját, a Magyar Lobbi nevű lobbicsoport által budapesti nagykövetnek ajánlott George Patakit is támogatta (úgy tudjuk, a lobbiszervezet Pataki lányát, az író Allison Patakit is megkörnyékezte, de a nő elfoglaltságra hivatkozva elutasította a felkérést). Egy Don King bokszpromóterről szóló könyvben azt írják, hogy Cornstein fia is azért lett tagja egy bizottságnak, mert apja kétszázezer dollárral támogatott több republikánust, köztük Patakit is a kilencvenes években. Trump szimpátiájára amiatt tarthat számot, mert anyagilag is támogatta a Hillary Clinton ellenében létrehozott, Stop Her Now nevű szervezetet. A tehetős egykori ékszerkereskedő politikai érdekei mentén demokratákat is kész volt támogatni. 2012 volt az utolsó adományozó éve, konkrét politikai szerepvállalása pedig kimerült abban, hogy 2002-ben New York állam számvevője szeretett volna lenni. Az akkori kampányban – szólnak erről a sajtóinformációk – az Orbán-kormány közelmúltban elhunyt kampánytanácsadója, Arthur Finkelstein is segítette, ám a republikánusok végül nem Cornstein mögé álltak.

A férfit mérsékelt republikánusnak tartják – magáról is ekképpen nyilatkozott –, ám amerikai forrásból úgy értesültünk, vannak filoszemita gondolatai, amelyek akár találkozhatnának is az Orbán-kormány elképzeléseivel. Ha így lesz, az némiképp magyarázhatja, hogy egy hetvenkilenc éves üzletember, aki korábban politikai szerepet nem vállalt, miért költözne nagykövetként akár évekre egy olyan országba, amelynek sok konfliktusa akadt az Egyesült Államokkal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.