Hogyan lett Soros György Izrael ellensége?

MN

2017. július 17., hétfő 20:07, frissítve: kedd 08:05

Ritkán olvashat az ember olyat, hogy Izrael cserben hagyta a zsidóságot. Márpedig Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke nem kevesebbet állított az amerikai AP hírügynökségnek, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonatta budapesti nagykövetével a kormány Soros Györgyöt ábrázoló plakátjait elítélő nyilatkozatát. Majd most hétfőn Budapestre érkezett, hogy találkozzon Orbán Viktor magyar kormányfővel.

Elsőre talán nehezen érthető, de a magyar származású, a holokausztot is Budapesten túlélő zsidó üzletember Soros Györgyöt nemhogy védelmébe venné Izrael kormánya, de mintha kifejezetten egyetértene azzal, hogy a magyar kormányzati kommunikáció mumust csinál belőle. Hasonlóképpen tavaly Donald Trump amerikai elnök kampányában is feltűnt, mint a rivális demokratákat támogató Wall Street-i pénzemberek egyik jellegzetes alakja. Vagyis ha Soros Györgyöt támadják valahol, az nem olyan antiszemitizmus, ami miatt Netanjahunak fel kellene emelnie a hangját.

Mairav Zonszein izraeli újságíró a The New York Timesban igyekezett megvilágítani, hogyan lehetséges ez. Az első és legfontosabb, hogy Soros a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül támogatja a B’Tselem nevű izraeli emberi jogi szervezetet, ahogy a Megtörni a Csendet elnevezésű, zsidó veteránok által alapított mozgalmat is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mindkettő erősen kritikus az izraeli megszállással szemben, fellép az emberi jogok megsértése, a palesztinok elnyomása ellen, ami már önmagában is a hazaárulás szinonimája az izraeli jobboldalon.

Az ellentét azonban ennél is mélyebben gyökerezik, legalábbis Zonszein szerint Soros univerzális humanizmusa egy olyan zsidó identitás kifejeződése, amit a keményvonalas izraeli nacionalisták – mint a Netanjahut támogató koalíciós pártok – elátkoznak. Ők ugyanis ragaszkodnak ahhoz a klasszikus cionista ideához, amely szándéka szerint felszámolná a zsidó diaszpórát, és minden zsidót Izrael földjén akar látni. Netanjahu a 2015-ös párizsi kóser bolt elleni támadás után is arra biztatta a francia zsidókat, hogy térjenek haza Izraelbe, mert máshol nem biztonságos.

Ehhez jön még az a folyamat, hogy Netanjahu egyre inkább az úgynevezett illiberális országok táborához közelíti az országát. Emlékezetes, hogy a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket megbélyegző magyar törvény is izraeli mintára készült, és ott is természetesen elsősorban a Soros támogatását élvező szervezetekről van szó, amelyek a tel-avivi külügy szerint „aláássák Izrael demokratikusan megválasztott kormányát”, és „rágalmazzák Izraelt”, mert úgymond megkérdőjelezik a jogát az önvédelemhez.

Netanjahu számára egyre fontosabbak az illiberális szövetségesek – Oroszország, Törökország, Egyiptom, Amerikában a Trump-adminisztráció és most már Magyarország is –, akik elismerik a Nagy-Izrael projektet, és nem akadékoskodnak a palesztinok jogaival, nem emlegetik a külön palesztin államot. Ezekben a szövetségekben az a végtelenül cinikus – írja Zonszein –, hogy Netanjahu kész akár az alig burkolt antiszemitizmust is elnézni ezeknek a jobboldali rendszereknek, hiszen támogatják őt a céljai elérésében.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.