Holland alkoholistának engedélyezték az eutanáziát

2016. november 30., szerda 10:22, frissítve: szerda 13:44

Engedélyezték az eutanáziát egy holland férfinak, mert nem tudott tovább együtt élni alkoholfüggőségével – közölte az Independent. Mark Langedijk maga választotta ki halála napját, órákkal távozása előtt pedig családja körében viccelődött, sörözött, és sonkás szendvicset evett. Szülei házában, halálos méreggel végeztek vele még július 14-én, a történtekről pedig bátyja nemrég számolt be a Linda magazinban.

Huszonegyszer volt elvonón

Marcel Langedijk szerint testvérének boldog gyermekkora volt, szülei szerették, és csak nyolc éve fedezte fel alkoholizmusát. „Én különösen dühös voltam Markra. Először azt tettük, amit a legtöbben, segíteni próbáltunk. A szüleim főként igyekeztek mindent megtenni, amit csak emberileg lehetséges, hogy megmentsék Markot” – számolt be róla a báty. Az alkoholista férfi huszonegyszer került az elvonóba, de szülei mindvégig hittek abban, hogy kijöhet alkoholizmusából.

A szülők az Independent cikke szerint „fenntartásokkal” fogadták fiuktól, hogy meg akar halni, a testvér azonban hamarosan beadta a kérelmet. Azt elfogadták, a halál napján pedig a doktor kiérkezése előtt Mark viccelődött, dohányzott, sörözött, sonkás-sajtos szendvicset evett. Majd megérkezett az orvos, aki mondta a férfinak, hogy feküdjön az ágyba, és maradjon nyugodt, mire az egész család sírva fakadt, köztük a halálra váróval. Nyugtatgatták egymást, hogy minden rendben lesz, szeretik a másikat, és majd újra fognak találkozni. „Ha nem lett volna mindez olyan szörnyű, egész szép is lett volna” – ecsetelte a fiútestvér.

Húszas éveiben járó lánynak engedélyezték

Hollandia tizenhat éve hozott törvényt az eutanáziáról, amely engedélyezett mindenkinek, akinek elviselhetetlen fájdalmakkal kell élnie úgy, hogy nincs remény a változásra. Csak tavaly 5500-an részesültek eutanáziában az országban, köztük egy húszas éveiben járó, nemi erőszakot átélt nő. A nőt öt és tizenöt éves kora között többször megerőszakolták, aminek következtében poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, anorexiával, súlyos depresszióval és hallucinációkkal küzdött.

A britek közt nagy felháborodást keltett ez az eset, és a 41 éves Mark Langedijk eutanáziájára hasonlóképp reagáltak. Fiona Bruce konzervatív képviselőnő például a Daily Mailnek kifejtette: kifejezetten aggasztó az eset, és ez is bizonyítja, hogy Nagy-Britanniában sosem szabad engedélyezni az eutanáziát. Mint mondta, az alkoholizmussal küzdőknek támogatás és kezelés szükséges, nem pedig „kegyes halál”. Bruce szavaira Marcel Langedijk válaszolt az Independentben. ƒ„Elfordulhat ettől, és mondogathatja magának, hogy mindenki gyógyítható, de valójában ez nem igaz. A bátyámat depresszió és szorongások kínozták, és épp ezeket próbálta alkohollal »kezelni«. Normális családból jött, nem szerette volna, hogy így történjen. Nem a könnyebb kiutat választotta, csak egy humánusat” – jelentette ki a báty.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.