Hollande győzelme egy ”világmozgalom” kezdete? + Képek

2012. május 7., hétfő 06:39, frissítve: hétfő 13:43

Egy európai és ”talán világmozgalom” kezdeteként értékelte Francois Hollande megválasztott francia elnök a választási győzelmét hétfő hajnalban a párizsi Bastille téren több tízezer híve előtt tartott rövid beszédében.

„Többek vagytok, mint egy nép, amely változást akar. Ti már egy mozgalom vagytok, amely mindenhol ébredezik Európában és talán a világon is a mi értékrendünkkel, vágyainkkal és a változás iránti követeléseinkkel. Köszönet, köszönet, köszönet” – mondta Hollande, akire órákon át türelmesen várt a hatalmas ünneplő tömeg. A szocialista jelölt ugyanis az ország közepén található választási székhelyén, Tulle városában várta meg a választás eredményét, ahol szintén hatalmas tömeg ünnepelte. Ott tartott beszéde után repülővel indult a fővárosba.

A szocialisták elnökjelöltje a második fordulóban is felülmúlta Nicolas Sarkozyt, így 1995 után újra baloldali államfő költözhet az Élysée-palotába. Bővebben>>>


„Emlékezzetek majd egész életetekben erre a Bastille téri összefogásra, amely kedvet kell, hogy adjon más népeknek is Európában a változáshoz” – fogalmazott a megválasztott francia államfő. Megismételte, hogy az európai vezetőkön kívül szerinte más európai népek is azt remélik, hogy a franciaországi változásokkal véget érnek a megszorítások Európában.

Fotó: Reuters


A Bastille téri spontán ünnepségen megjelent a Szocialista Párt teljes vezetősége, amelynek tagjai Hollande érkezéséig beszédeket tartottak. A helyszín szimbolikus: ugyanitt gyülekeztek 31 évvel ezelőtt a baloldali választók, amikor Francois Mitterrand személyében a háború után először választottak meg baloldali politikust államfőnek Franciaországban.

Hollande arra kérte a baloldali tömeget, hogy maradjon aktív a következő hetekben is, és „adjon parlamenti többséget a köztársasági elnöknek”.

A nemzetgyűlési választásokat június 10-17-én tartják Franciaországban. A vasárnap nyilvánosságra hozott első két felmérés szerint azon a szocialisták, a szélsőbaloldal és a Zöldek együttesen a szavazatok 44-45 százalékára, a jobbközép tábor 31-32 százalékra, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front 15-18 százalékra számíthat. A szenátusban tavaly ősz óta már a baloldal alkotja a többséget.

Hollande fogadja a gratulációkat

Barack Obama amerikai elnök is gratulált a franciaországi elnökválasztás győztesének, a szocialista Francois Hollande-nak és kétoldalú találkozóra hívta a Fehér Házba a két hét múlva esedékes G8- és NATO-csúcstalálkozó előtt – közölte vasárnap este az amerikai adminisztráció. „Obama elnök felhívta az elnökké választott Francois Hollande-ot és gratulált neki a mai francia választási eredményhez” – tájékoztatott Jay Carney szóvivő. Hozzátette, hogy Obama elnök szeretne szorosan együtt dolgozni Hollande-dal és kormányával a nehéz gazdasági és biztonsági kérdéseken. Azonkívül, hogy Obama és Hollande május 18-19-én találkozik a Washington melletti Camp Davidben a G8-csoport csúcstalálkozóján, illetve május 20-21-én pedig a NATO-csúcstalálkozón Chicagóban is mindketten képviselik hazájukat, az amerikai elnök azt javasolta, hogy még ezeket megelőzően folytassanak kétoldalú megbeszélést a Fehér Házban – derül ki a washingtoni közleményből. Telefonos megbeszélésük során „Obama elnök és a megválasztott francia elnök mindketten emlékeztettek az amerikaiak és a franciák közötti fontos és tartós szövetségre” – írta a szóvivő.

Telefonon gratulált Mario Monti olasz miniszterelnök Francois Hollande-nak, a francia elnökválasztás győztesének, s a két ország szoros együttműködését szorgalmazta a gazdasági növekedés ösztönzésére. „A franciaországi és a görögországi választások eredményei nyomán át kell gondolni az európai politikákat. A felelős államháztartási politika szükséges feltétel, de nyilvánvalóan nem elegendő az alapvető cél eléréséhez, azaz a munkahelyeket teremtő és a társadalmi igazságosság felé mozduló fenntartható gazdasági növekedéshez” – áll Monti közleményében.

Fotó: Reuters


Erkki Tuomija finn szociáldemokrata külügyminiszter szerint a francia elnökválasztás végeredménye a remény jele, de a görögországi parlamenti választás kimenetele nehézségeket ígér úgy az országnak, mint Európának. A Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint Tuomija úgy véli, hogy Hollande győzelme jó hír egész Európa számára, s azt szeretné, ha ez a diadal és a júniusi franciaországi parlamenti választásokon várható szocialista győzelem egyensúlyozná ki nagymértékben a Berlin által diktált politikát.

Enda Kenny, Írország centrista miniszterelnöke is üdvözölte Hollande-ot, s annak a reményének adott hangot, hogy győzelmének köszönhetően lehetővé válik az adósságválság kezelésének olyan megközelítése, amely jobban összpontosít a növekedésre, mintsem a megszigorításokra.

Douglas McWilliams, az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezérigazgatója hétfő hajnali értékelésében azt jósolta, hogy a megválasztott francia elnök, Francois Hollande mérsékelni fogja a választási kampány során hangoztatott költségvetési kiadásnövelő terveit, és majd arra fog hivatkozni, hogy „amikor betekintett a könyvekbe, rosszabb gazdasági helyzetet talált, mint amilyenre számított”. A CEBR vezérigazgatója szerint ugyanakkor Hollande-nak már nehezebb lesz visszalépnie attól a tervétől, hogy az évi egymillió eurónál többet keresőkre 75 százalékos személyi jövedelemadót vet ki.Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök és a szintén jobbközép kormányt irányító Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök szintén gratulált az új francia elnöknek.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök telefonon beszélt Hollande-dal. Szóvivője, Carl Vallée közölte, hogy a kanadai kormányfő a Kanadát és Franciaországot összekötő közös értékek, a mély történelmi, kulturális és nyelvi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. „Kanada szorosan együtt akar működni Franciaországgal a nemzetközi kérdésekben, és Stephen Harper hangsúlyozta, hogy erre jó alkalmat kínálnak a G8-csoport, a NATO és a G20-ak közelgő csúcsértekezletei” – mondta a szóvivő.

Fotó: Reuters


Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint Hollande győzelme után új korszak nyílik meg a francia–török kapcsolatokban. „Mostantól egész mások lesznek a francia–török kapcsolatok, a béke, a szolidaritás, a részvétel és az érzékenység irányába mozdulnak el” – mondta Erdogan vasárnap.

A jobboldali sajtó is üdvözölte Francois Hollande elnökválasztási győzelmét

A Le Figaro, amely a kampányban nyíltan támogatta a jobboldali Nicolas Sarkozyt, címlapján a megválasztott államfő fotójával, rajta  „Francois Hollande az elnök” felirattal jelent meg. A konzervatív lapnak Változás című szerkesztőségi írása szerint a „franciák választottak, Francois Hollande az V. köztársaság második szocialista elnöke. Mostantól tehát minden francia elnöke. Így kívánja meg a demokrácia. A többség akaratának kifejezéseként üdvözöljük ezt a választást. Üdvözöljük tehát, Elnök úr!” – írta a Le Figaro. A lap ugyanakkor üdvözölte a leköszönő elnök által elindított „fontos reformokat” is, és úgy vélte, hogy Sarkozy „büszkén megtartotta Franciaország nemzetközi szinten betöltött helyét és döntő szerepet játszott az euró és Európa megmentésében”.

A szintén jobbra sorolt Atlantico hírportál nyitólapján is az olvasható: „Sok sikert, Elnök úr!”

Fotó: Reuters


A Libération címlapján csak annyi olvasható: „Normális”. A baloldali újság Végre című szerkesztőségi írása szerint „hatalmas az öröm”, amiért végre bezárul az a zárójel, amely azt feltételezte, hogy Francois Mitterrand elnöksége után többé nem lehet baloldali elnöke Franciaországnak. Francois Hollande győzelme a lap szerint annak a bizonyítéka, hogy a franciák a reményt választották ahelyett, hogy ˆ„elbarikádozták volna magukat fantazmagórikus határok mögé” a múltjukon nosztalgiázva.

A Le Monde újságírói által alapított Mediapart.fr hírportál – amely nyolc nappal ezelőtt közzétett egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát (Bővebben>>>) – megkönnyebbülését fejezte ki a jobboldali elnök távozása miatt. „Végre felszabadultunk! A sarkozyzmus veresége megszabadítja az országot a populista és idegengyűlölő kilengéseitől!” – írták az oknyomozó újságírók.

Az afgán biztonsági erők készek teljesen átvenni az ellenőrzést azon országrészek felett, amelyek jelenleg a francia erők illetékességébe tartoznak, ha a franciák Francois Hollande megválasztott államfő tervének megfelelően az év végén elkezdik kivonni katonáikat az országból – közölte hétfőn a kabuli védelmi minisztérium. „Számunkra a NATO álláspontja fontosabb, mint egyes országok egyéni döntései. De Afganisztán teljesen felkészült arra, hogy 2013-ban átvegye a biztonsági ellenőrzés feladatát” – mondta Mohammad Záhir Azimi tábornok, a minisztérium szóvivője.


Hasonló tartalmú, de szolidabb stílusú szerkesztőségi írásban üdvözölte a Libération című napilap egykori újságírói által létrehozott Rue89.fr a konzervatív elnök távozását: „Hollande elnök, csaó Sarko!”

Más lapok azonban az új francia elnökre váró feladatokra figyelmeztettek. A katolikus La Croix szerint Hollande-nak lélegzetvételnyi ideje sem lesz az intenzív kampányt követően, olyan sok feladat vár rá. A Les Échos szerint pedig a franciák kevés „kegyelmi időt” fognak adni Hollande-nak. „Növekedés, versenyképesség, adóssághalom, munkanélküliség. Az új elnökség előtt álló kihívások száma végtelen” – írta a vezető gazdasági napilap, amely szerint az unió fiskális paktumának újratárgyalása lesz Hollande számára az első próbatétel a nemzetközi színtéren.

Fotó: ReutersAz MSZP gratulált

Az MSZP örömmel fogadja, hogy Franciaországot a következő években ismét baloldali államférfi vezetheti – írta a szocialisták elnökhelyettese hétfői közleményében, amelyben pártja gratulál Francois Hollande-nak, a francia elnökválasztás győztesének.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.