Hollande segíthet Törökországon?

PR

2012. május 17., csütörtök 12:04

Törökország különböző törvénytervezetekkel igyekszik kimozdítani a holtpontról az ország uniós csatlakozási folyamatát, abban bízva, hogy az új francia elnök hivatalba lépése jótékony hatással lesz a megrekedt tárgyalásokra – közölte összeállításában a Hürriyet című török napilap hírportálja.

Francçois Hollande szocialista elnökjelölt győzelmét követően Ankara gyorsan cselekedett, hogy új lendületet adjon az Európai Unióval (EU) folytatott tárgyalásoknak. Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az újabb tárgyalási fejezetek megnyitása érdekében hamarosan különböző törvénytervezetek kerülnek a parlament elé.

A szóban forgó javaslatok közül kettő az ombudsmani intézmény és egy emberi jogi hivatal felállítását célozza. Korábban mindkettőt előterjesztették a törvényhozásban, ám tavaly a parlament négyéves ciklusának végével érvényüket vesztették. A harmadik tervezet egy öttagú testület felállítását irányozza elő, amely többek közt panaszkezeléssel és kártérítési ügyekben elhúzódó vizsgálatokkal foglalkozna.

Franciaország korábbi elnöke, Nicolas Sarkozy hangsúlyozta, hogy a túlnyomóan muszlim ország nem része Európának, és a teljes jogú EU-tagság helyett különleges partnerségi viszonyt szeretett volna elfogadtatni Ankarával – emlékeztet szerdai írásában a The Daily Telegraph című brit napilap hírportálja. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a napokban annak a reményének adott hangot, hogy Hollande hivatalba lépésével a török–uniós kapcsolatok új lendületet kapnak.

Hollande áprilisi kampánynyilatkozatán kívül keveset lehet tudni arról, hogyan vélekedik az új francia államfő Törökország uniós tagságáról. Akkor a France 2 televíziónak úgy fogalmazott: noha Franciaország régen elfogadta a török csatlakozás elvét, a belépés legtöbb feltétele még nem teljesült, és valószínűleg nem is fog a következő években. Törökország mindenesetre bizakodik, hogy Párizs feloldhatja a 2010-ben holtpontra jutott tárgyalási fejezeteket.

Stefan Füle bővítésért felelős EU-biztos hamarosan a török fővárosba látogat, hogy egy „pozitív napirendről” egyeztessen Brüsszel és Ankara között. Amennyiben nem sikerül egyetlen fejezetet sem megnyitni a jelenlegi dán EU-elnökség alatt, Törökországnak várnia kell az ír elnökség 2013. januári kezdetéig. A Recep Tayyip Erdogan vezette török kormány ugyanis leszögezte, hogy a ciprusi konfliktus miatt 2012 második felére – amikor Ciprus tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét – befagyasztja diplomáciai kapcsolatát az EU-elnökséggel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.