Hosszabb lehet a rendkívüli állapot a franciáknál

MTI

2016. január 20., szerda 23:33, frissítve: csütörtök 00:48

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy a november 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását szeretné, és ennek érdekében hamarosan fel is szólal – mondta szerdán Claude Bartolone, a Nemzetgyűlés szocialista elnöke, akit a szenátus jobboldali elnökével, Gérard Larcher-val együtt fogadott a köztársasági elnök.

Francois Hollande „nagy valószínűséggel nagyon hamar” azt fogja kérni a parlamenttől a szenátus elnöke szerint, hogy szavazzon a február 26-áig érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbításáról, ami további három hónapos időtartamra, május 26-áig szólna. Erre elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem akarja megfosztani a rendvédelmi szerveket azoktól a jogköröktől, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít, mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép. A francia elnöki hivatal szerda este megerősítette, hogy az ügyben a következő napokban várható döntés.

A jelenlegi jogszabály szerint a rendkívüli állapot tizenkét napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. Az államfő november 14-én 0 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot tizenkét napra, amelyet a parlament három hónapra meghosszabbított. A rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el. Jóllehet a rendkívüli állapot meghosszabbítását valamennyi parlamenti párt támogatja, a kérdés heves vitát váltott ki a közéletben. Szerdán az Emberi Jogok Ligája nevű civil szervezet bejelentette, azt kéri az alkotmánytanácstól, hogy vessen véget a rendkívüli állapotnak, amely „nem indokolt, és súlyosan sért egyes közéleti jogokat”. A testület január 26-án vizsgálja meg a beadványt. Az ENSZ szakértői kedden azt javasolták Franciaországnak, hogy február 26-a után ne hosszabbítsa meg a rendkívüli állapotot, mert az „az alapjogok túlzó és aránytalan korlátozásait” vonja maga után.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus lapban szerdán megjelent interjújában elmondta, hogy az elmúlt két hónapban több mint háromezer házkutatás során ötszáz fegyvert, köztük ötven katonai fegyvert foglalt le a rendőrség, négyszáz embert előállítottak, közülük ötvenkettő került előzetes letartóztatásba.

Egy, a hét elején megjelent felmérés szerint a franciák 77 százaléka támogatja a rendkívüli állapot meghosszabbítását.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.