Hurrikánok után: nem két fillér a karibi újjáépítés

MTI

2017. október 4., szerda 07:05, frissítve: szerda 10:49

A karibi térség szigeteinek, Antiguának, Barbudának és Dominikának (Dominikai Közösség) az újjáépítése egyenként csaknem egymilliárd dollárba (265 milliárd forintba) kerül – közölte az ENSZ kedden.

Stephen O’Malley ENSZ-koordinátor a Maria nevű hurrikán által nagyrészt elpusztított Dominikáról videón közvetített interjújában New Yorkban lévő újságíróknak elmondta, hogy a karibi szigeten „érezhetően” javult a helyzet.

A világszervezet koordinátora szerint az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) eddig 60 tonna élelmiszert szállított Dominikára a sziget lakossága felének, vagyis 30 ezer embernek az ellátására.

Időközben apránként visszaengedik Barbuda lakóit, hogy szemrevételezhessék a hurrikán lerombolta otthonukat. Az 1800 lakosú szigetet korábban evakuálták. Barbudán a lakosok visszaszállítása előtt a szélvihar pusztítása nyomán kimúlt állatok tetemeiről kellett gondoskodni, illetve a hatóságok vegyszerrel permeteztek a moszkitók számának csökkentéséért.

Puerto Rico Trump után

Puerto Ricón az eddig közölt 16-ról több mint a duplájára, vagyis 34-re emelkedett a Maria hurrikán halálos áldozatainak hivatalos száma, ezt az ország kormányszóvivője közölte kedden. Az utóbbi 90 év legpusztítóbb hurrikánja közvetlenül 19 ember életét követelte – mondta Pedro Cerame, hozzátéve, a szélvihar 90 milliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államok társult tagjának számító szigeten. A szóvivő röviddel Donald Trump amerikai elnök Puerto Ricó-i látogatása után tartott sajtótájékoztatóján számolt be minderről.

Puerto Ricón szeptember 20-án csapott le a Maria hurrikán. Tönkretette az áramszolgáltatást, használhatatlanná vált a víz- és a szennyvízhálózat, a sziget 90 százalékán nem működik a telekommunikáció.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.