Hurrikánok után: nem két fillér a karibi újjáépítés

MTI

2017. október 4., szerda 07:05, frissítve: szerda 10:49

A karibi térség szigeteinek, Antiguának, Barbudának és Dominikának (Dominikai Közösség) az újjáépítése egyenként csaknem egymilliárd dollárba (265 milliárd forintba) kerül – közölte az ENSZ kedden.

Stephen O’Malley ENSZ-koordinátor a Maria nevű hurrikán által nagyrészt elpusztított Dominikáról videón közvetített interjújában New Yorkban lévő újságíróknak elmondta, hogy a karibi szigeten „érezhetően” javult a helyzet.

A világszervezet koordinátora szerint az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) eddig 60 tonna élelmiszert szállított Dominikára a sziget lakossága felének, vagyis 30 ezer embernek az ellátására.

Időközben apránként visszaengedik Barbuda lakóit, hogy szemrevételezhessék a hurrikán lerombolta otthonukat. Az 1800 lakosú szigetet korábban evakuálták. Barbudán a lakosok visszaszállítása előtt a szélvihar pusztítása nyomán kimúlt állatok tetemeiről kellett gondoskodni, illetve a hatóságok vegyszerrel permeteztek a moszkitók számának csökkentéséért.

Puerto Rico Trump után

Puerto Ricón az eddig közölt 16-ról több mint a duplájára, vagyis 34-re emelkedett a Maria hurrikán halálos áldozatainak hivatalos száma, ezt az ország kormányszóvivője közölte kedden. Az utóbbi 90 év legpusztítóbb hurrikánja közvetlenül 19 ember életét követelte – mondta Pedro Cerame, hozzátéve, a szélvihar 90 milliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államok társult tagjának számító szigeten. A szóvivő röviddel Donald Trump amerikai elnök Puerto Ricó-i látogatása után tartott sajtótájékoztatóján számolt be minderről.

Puerto Ricón szeptember 20-án csapott le a Maria hurrikán. Tönkretette az áramszolgáltatást, használhatatlanná vált a víz- és a szennyvízhálózat, a sziget 90 százalékán nem működik a telekommunikáció.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.