Huszonkilenc rendőrt helyeztek előzetesbe

NT

2012. január 11., szerda 21:00

Huszonkilenc rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba Romániában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadtak el bűncselekményt elkövető személyektől vagy éppen megzsaroltak ártatlan embereket.

A bukaresti rendőrökre egy nappal korábban csaptak le, és vették őrizetbe őket. Szerdán a bíróságnak kellett döntenie az előzetes letartóztatásba helyezésükről, s az helyt adott az ügyészek kérésének.

A nyomozó hatóság szerint a gyanúsítottak szolgálatban kenőpénzt kértek a forgalomban megállított gépkocsivezetőktől. A gyanúsítottak általában luxusautókat állítottak meg, és a sofőröktől pénzt kértek, azzal fenyegetve meg őket, hogy a csúszópénz megtagadása esetében elveszik a jogosítványukat.

A rendőrök prostituáltaktól és kerítőktől is pénzt követeltek, és cserébe felkínálták nekik, hogy eltekintenek a bírságtól, ha hajlandók fizetni.

Az ügyészek szerint a rendőrök nem alkottak szervezett bűnözőcsoportot, hanem általában csak ugyanabban a váltásban dolgoztak. Rendszerint 50 és 600 lej (3500 és 42 ezer forint) közötti összegeket követeltek, s a „bevételt” a szolgálat lejárta után elosztották egymás között. Az ügyészek szerint októberben és novemberben több mint százszor követeltek kenőpénzt a rendőrök.

Romániában tavaly márciusban több száz rendőrt és határrendőrt tartóztattak le a hatóságok szintén korrupció gyanújával.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.