Id. Antall Józsefre példaképként tekint Lengyelország

2014. szeptember 24., szerda 18:22, frissítve: szerda 18:31

A lengyel szenátus határozatot fogadott el szerdán „a második világháború idején a hazájuk elleni kettős agresszió elől Magyarországon menedéket talált” lengyeleket segítő idősebb Antall József és a lengyel menekültek vezetőjeként zsidókat mentő Henryk Slawik emlékére.

A dokumentumot Slawik halálának 70. és Antall halálának 40. évfordulója emlékére adták ki. Az egyhangúlag elfogadott határozat felidézi, hogy Lengyelország 75 évvel ezelőtti német és szovjet megtámadása után Magyarország 120 ezernyi lengyel menekült előtt nyitotta meg határait. Az őket támogató Antall és Slawik közös tevékenysége, amelynek során több mint ötezer lengyel zsidó életét is megmentették, „a más népek felé nyitott, önzetlen barátság” jelképe.

Ezért emelik pajzsra Antallékat

Az elfogadott dokumentum leszögezi, Lengyelország szenátusa azt szeretné, hogy Antall és Slawik háborús hányattatások idején tanúsított barátsága „legyen példakép Lengyelország és Magyarország számára a béke idején is”. A dokumentum a két politikus 1939 és 1944 közötti tevékenységét összefoglalva kimondja: „Lengyelország szenátusa fejet hajt a két hős megtörhetetlen szelleme, bátorsága és önfeláldozása előtt, akik Magyarország német megszállását követően, saját életük veszélybe kerülésekor sem éltek a menekülés lehetőségével”.

A magyar parlament is elfogadta
A magyar Országgyűlés is elfogadta szerdán azt a határozatot, amely Henryk Slawik és idősebb Antall József második világháborúban kifejtett hősiességére emlékeztet. Kövér László, az Országgyűlés elnöke zárszavában azt mondta: idősebb Antall József és Henryk Slawik, valamint a hozzájuk hasonló hazafiak egy tragikus korban is bebizonyították, hogy „mi – lengyelek és magyarok – gazdagabbak vagyunk, mint a nálunk hatalmasabbak, mert nekünk nemcsak érdekeink vannak, de igazi barátaink is, akikkel mindig számíthatunk egymásra”. Hozzátette: bebizonyították azt is, hogy ameddig képesek vagyunk morális döntéseket hozni, akár a reálpolitika parancsaival dacolva, addig még – a legalávetettebb helyzetekben is – őrizzük a szabadság és az emberiesség egy jövőt mentő kis darabkáját.

Az indoklás hangsúlyozza, Antall és Slawik tevékenységét „a magyar társadalom támogatása és a Magyar Királyság kormánya számos tagjának a Lengyel Köztársaság emigráns kormányával folytatott szoros együttműködése tette lehetővé. Fontos szerepet játszott a katolikus és a protestáns egyház lengyel menekülteknek nyújtott támogatása is”.

Bogdan Borusewicz, a szenátus elnöke a szavazás előtt elmondott beszédében az Antall–Slawik-örökség mai vetületeire hívta fel a figyelmet.

Az ülésen felszólalt Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke is, aki Antall és Slawik barátságára utalva azt mondta, Lengyelországot és Magyarországot ma is számtalan kihívás éri. Ezek közül a visegrádi négyeknek az átalakuló Európában játszott szerepét említette, az ukrán válság gazdasági és biztonságpolitikai következményeit, valamint az „iszlamista szélsőségesek megerősödése következtében fokozódó” keresztényüldözést. Mint mondta, mindezekre a kihívásokra a két ország „csak összefogva, egymásnak gyakorlatias segítséget nyújtva” tud hatékonyan válaszolni.

Előzőleg

Latorcai János az MTI-nek előzőleg elmondta, a lengyel–magyar együttműködés biztonságpolitikai és a gazdasági oldala egyaránt fontos, ebben Bogdan Borusewiczcsel, a szenátus elnökével folytatott varsói tárgyalása során is egyetértettek.

A szenátus ülésén Andrzej Misiolek, a kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO) szenátora olvasta fel a határozati javaslat szövegét, ezt megelőző beszédében a sziléziai vajdaság által idén meghirdetett Slawik-évre is utalt, valamint a 2015. március 23-án esedékes magyar–lengyel barátság napjára, amely során Antall és Slawik közös emlékművét avatja fel Katowicében a magyar és a lengyel államfő.

A sziléziai származású lengyel politikus és újságíró, a lengyel Wallenbergként is tisztelt Slawik, valamint a magas rangú állami tisztségviselő, a Független Kisgazdapárt egyik alapítója, a lengyelek atyjaként emlegetett Antall – a későbbi miniszterelnök édesapja – élete veszélyeztetésével is kiállt a lengyel menekültek mellett.

A határozatot egybehangzó tartalommal fogadja el a lengyel szenátus és a magyar Országgyűlés, amelynek plenáris ülése szintén szerdán szavaz a Kövér László házelnök és Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló által előterjesztett dokumentumról.

A budapesti plenáris ülésen Maria Panczyk-Pozdziej, a lengyel szenátus alelnöke, a határozat lengyelországi kezdeményezője vesz részt.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.