Idegmérget vetettek be a volt orosz kettős ügynök ellen

MN

2018. március 7., szerda 19:00, frissítve: szerda 22:44

Idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket – közölte a Scotland Yard. Ennél pontosabban azonban nem nevezték meg, milyen méregről lehet szó – írja a BBC.

A tájékoztatás szerint a helyszínre elsőként érkező rendőrök egyikét is súlyos mérgezéses tünetekkel kezelik a helyi kórházban. Hozzátették, hogy az ügyet gyilkossági kísérletként kezelik.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka az MTI összefoglalója szerint azt is közölte, hogy két sértett továbbra is válságos állapotban van, a szintén mérgezést szenvedett rendőr állapota súlyos. Rowley szerint a rendőrség feladata most annak kiderítése, hogy ki állt a támadás mögött, és ezen jelenleg több száz nyomozó, bűnügyi helyszínelő és hírszerzési elemző dolgozik.

A terrorellenes ügyosztály vezetője felhívta a helyi lakosság figyelmét arra, hogy Salisbury központjában továbbra is védőöltözetet viselő szakértők lesznek láthatók. Hozzátette: ez elővigyázatossági intézkedés, amely eltarthat néhány napig, és remélhetőleg nem kelt rémületet a helybéliek körében. „Alaposan begyakorolt eljárásrendünk van a vegyi incidensek kezelésére” – tette hozzá.

Sally Davies, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta: az incidensből eredő lakossági közegészségügyi kockázat az eddigi vizsgálati adatok alapján csekély, a hatóságok biztosítottak minden olyan helyszínt, ahol a két megmérgezett ember előzőleg megfordult.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A brit belügyminiszter korábban, ugyancsak szerdán közölte, hogy a hatóságoknak már van információjuk arról, milyen anyag okozta a kettős mérgezést.

A brit sajtóban tényként kezelt és a hatóságok által nem cáfolt értesülések szerint a Salisbury kórházában vasárnap óta súlyos mérgezéses tünetekkel, válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal.

Amber Rudd brit belügyminiszter nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Szkripal kapott-e brit állampolgárságot, és arra sem, van-e bizonyíték arra, hogy Szkripal ellen „valamely állam, például Oroszország” szándékos támadást követett el. A belügyminiszter közölte: nem fűz semmiféle további kommentárt a történtekhez, mert az incidens kivizsgálása a rendőrség feladata. „A vizsgálat része lesz az is, hogy többet tudjunk meg róla” – tette hozzá, Szkripalra utalva.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka szerdai közleményében szemtanúk jelentkezését kérte. Rowley közölte: a hatóságok beszámolót szeretnének kapni bárkitől, aki annak a bevásárlóközpontnak a környékén járt, ahol „a két ember” vasárnap délután rosszul lett, és „láthatott valamit”, ami első pillantásra talán nem feltétlenül tűnt gyanúsnak, de az események ismeretében mégis jelentőséggel bírhat a nyomozás szempontjából. A terrorellenes ügyosztály vezetője hangsúlyozta, hogy Salisburyben rossz idő volt vasárnap délután, és kevesen jártak az incidens helyszínének környékén, így minden beszámoló fontos a rendőrség számára „a hiányzó elemek” felkutatása végett.

A terrorelhárító ügyosztály előző nap vette át a vizsgálat vezetését Wiltshire megye területileg illetékes rendőrségétől, az indoklás szerint azért, mert ennek a szolgálatnak van meg a szükséges szakértelme „a szokatlan körülmények” közepette történt incidens kivizsgálásához.

A brit sajtó arról ír, hogy Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, aki kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le. A brit sajtó tudomása szerint az elmúlt két évben meghalt Szkripal felesége, bátyja és fia.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.