Ideiglenes kormányfőt kapott az önállóságától megfosztott Katalónia

MN

2017. október 28., szombat 12:25, frissítve: szombat 16:00

A katalán kormány feloszlatása után az illetékes spanyol miniszterek ellenőrzik majd a tartományi ügyeket, és Soroya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes lesz a terület ideiglenes vezetője – értesült a BBC.

A régió önállóságát pénteken vette el a spanyol kormány, nagyjából egy időben azzal, hogy a katalán parlament megszavazta, majd egyoldalúan kikiáltotta a független Katalán Köztársaságot. A tartományban ezután előre hozott választásokat írtak ki december 21-re.

A spanyol beavatkozás óriási felháborodást váltott ki a függetlenségpárti katalánok körében, pénteken éjszakába nyúló tüntetéseket tartottak Katalóniában, a demonstrációk pedig várhatóan szombaton is folytatódnak majd, nem csak a tartományban, de több spanyol nagyvárosban is.

Közben „demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton. „Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki.

A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. „Tovább dolgozunk, hogy szabad országot építsünk” – hangsúlyozta Puigdemont.

Függetlenedési törekvéseiket ugyanakkor senki sem támogatja az Európai Unióban, a tagállamok többnyire elhatárolódnak a katalán válságtól – magyar részről például Szijjártó Péter külügyminiszter spanyol belügynek nevezte a történteket, a román külügy pedig szombaton jelezte, hogy határozottan és visszavonhatatlanul elutasítja Katalónia egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát.

Kiállt Spanyolország területi egysége mellett Oroszország is, bár az orosz államnak más esetben nincs ellenére a területi autonómia: 2014-től aktívan segédkeztek a Krími Autonóm Köztársaság létrejöttében, és jóváhagyták, hogy a térség az orosz államhoz csatlakozzon. 

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.