Időzített bomba ketyeg a közelünkben

Kovács András

2012. augusztus 19., vasárnap 08:32

Komoly társadalmi tiltakozás kíséri a jobbközép cseh kormány reformintézkedéseit, miközben az ország már három negyedév óta recesszióban van. Gyors kilábalás a jövőben nem várható, de az egészségügyi és a nyugdíjrendszer reformja mindenképpen meghozza majd a gyümölcsét.

Továbbra is recesszióban van a cseh gazdaság, mivel a második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az egy évvel korábbihoz mérve. A cseh GDP ezzel immár az egymást követő harmadik negyedévben mutatott visszaesést, kezd tartóssá válni a recesszió, amely két egymást követő negyedéves visszaeséssel kezdődik. A válság következtében meghozott költségvetési kiigazítások, valamint a forráshiány miatt a nagy társadalmi elosztórendszerek átalakításának égető szüksége egyre nagyobb terhet rótt a cseh lakosságra.

A kormány politikájának elutasítottsága, és az ezt kifejező tiltakozás soha nem látott méreteket öltött, amely vélhetően tovább fog fokozódni. Emellett az Európai Unió elleni ellenszenv is egyre nő, és az euró bevezetése sem várható a következő években. A költségvetési kiigazítás mellett az elmúlt időszakban a strukturális átalakítások is napirendre kerültek. A nyugdíjrendszer reformja az egyéni megtakarítások bevezetését, a magánnyugdíjalapok létrehozását jelentette.

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a cseh belpolitikában, mivel Vaclav Klaus államfő szerint Petr Necas miniszterelnök végzetes hibát követ el, amikor a jelenlegi gazdasági helyzetben adóemelést kíván végrehajtani.

Maradhat a szigor

A válság következtében a lakosság áldozatvállalási hajlandóságának határához érkezett, ezért a kormánynak, amely közép‐ és hosszú távú reformokba kezdett, számolnia kellett a társadalom jelentős ellenállásával. Bár a szakszervezetek egyre elkeseredettebben tiltakoznak, a lakosság irántuk érzett szolidaritása egyre fogy.

Az Európai Bizottság a 2012–2015‐re vonatkozó cseh konvergenciaprogram értékelésekor elismerte a kabinet eddigi intézkedéseit a költségvetési egyensúly érdekében. Kiemelte, hogy folytatni kell a 2012‐es költségvetés végrehajtását, a szigort a 2013‐as évben sem szabad enyhíteni, szem előtt kell tartani a bizottság túlzottdeficit‐eljárás keretében tett ajánlásait. A fenntarthatóság érdekében a kiadások struktúrájának átalakítása is szükséges.

2013-ban lehet bővülés

Csehországban az elmúlt egy évben a stabil kormánytöbbség és a koalíció a politikai és gazdasági problémák ellenére megmaradt. Az államháztartási konszolidáció keretében elkezdődött az egészségügyi és a nyugdíjrendszer reformja. A reformkényszer és a kormányzati lendület ellenére azonban az ellátórendszerek rövid és középtávú finanszírozása egyelőre nem oldódott meg. A közszféra rendszereinek működtetése – beleértve a béreket is – időzített bombaként ketyeg, miközben a kormány helyzetét az egyre látványosabb társadalmi tiltakozás nehezíti.

A problémák ellenére az ország vezető szerepe a versenytársakkal – elsősorban Magyarországgal – szemben a térségen belül mind gazdasági értelemben, mind pedig a központi fekvés kihasználását tekintve megszilárdult. A belső fogyasztás és a beruházások ütemének alakulása eltolja a növekedés kezdetét a 2013‐as évre, ami azonban jelentősen függ az európai és a világgazdasági helyzettől.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.