Igazolvány helyett elég lesz a személyi szám

BL

2012. május 23., szerda 10:39, frissítve: szerda 12:16

Személyi azonosító szám alapján interneten ellenőrzik a betegek egészségbiztosítási ellátásra való jogosultságát ősztől Lengyelországban a kormány kedden elfogadott törvénymódosítási javaslata szerint – írta a Gazeta Wyborcza című baloldali–liberális napilap netes kiadása.

A tervezet az egészségügyi intézmények számára neten hozzáférhetővé teszi a biztosítottak központi nyilvántartását, így az ellátást igénylő páciensnek nem kell külön okmányokkal igazolnia, hogy biztosított. A rendelőben vagy kórházban elég lesz megadnia a személyi számát, hogy az intézmény az adatbázisban azonnal ellenőrizhesse a biztosítás meglétét, míg a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a betegnek egészségbiztosítási igazolvánnyal vagy igazolással, illetve nyugdíjas-igazolvánnyal kell tanúsítania jogosultságát az egészségügyi ellátás díjmentes igénybevételére.

A jogalkotók az esetleges műszaki problémákat is figyelembe vették, így ha az adott intézményben például az internetkapcsolat hiánya miatt nem lesz lehetőség az adatok ellenőrzésére, az eddigi dokumentumokkal is igazolható a jogosultság. A sürgősségi szolgáltatások, illetve a páciens rossz állapota esetében a dokumentumokat utólag is elfogadják. A megfelelő okmányok hiányában a beteg, kiskorú esetében a gyámja írásos nyilatkozatot tesz a biztosításról, csalás esetén a nemzeti egészségbiztosítási pénztár (NFZ) a közigazgatásban érvényesített végrehajtási eljárás segítségével kötelezi a pácienst az ellátási díj megtérítésére.

A jogszabály azokra az esetekre is kitér, amelyek állandó vita tárgyát képezik a kórházak, a rendelők és az NFZ között: amennyiben az ellátásra jogosultság igazolása ellenére utólag kiderül, hogy a beteg nem rendelkezett érvényes biztosítással, a pénztár nem tagadhatja meg a szolgáltatás elszámolását. Ezenkívül lehetővé teszi az egészségbiztosítási rendszerbe való be- és kijelentkezést, és részletesen leírja a gyermekre vonatkozó feltételeket is.

A biztosítottak elektronikus nyilvántartásának bevezetését Donald Tusk miniszterelnök jelentette be a gyógyszerárak visszatérítésének heves orvosi tiltakozásokat kiváltó januári módosítása után, amikor az orvosok hiányolták a biztosítottak aktuális adatainak azonnali hozzáférhetőségét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.