A legfontosabb a kölcsönös tisztelet + Képek

TK

2012. május 4., péntek 10:15, frissítve: péntek 12:52

A kölcsönös tisztelet a jó kínai–amerikai kapcsolatok titka – mondta Ven Csia-pao kínai kormányfő pénteken, amikor fogadta a Pekingben tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminisztert és Timothy Geithner pénzügyminisztert. Eközben a kínai külügyminisztérium közölte, hogy Csen Kuang-cseng, aki házi őrizetből menekült a pekingi amerikai nagykövetségre, kérvényezheti, hogy külföldön tanuljon.

Hu Csin-tao kínai államfő találkozóján az amerikai delegációval úgy vélte, a tárgyalások alkalmával a feleknek sikerült több jelentős kérdésben megállapodniuk, „pozitív eredményre” jutniuk.

A kínai miniszterelnök „igen termékenynek” minősítette a csütörtökön kezdett és péntekig tartó stratégiai és gazdasági párbeszéd éves konzultációit. Úgy vélte, a párbeszéd során a legfontosabb, hogy kölcsönösen tiszteljék és egyenlőnek tekintsék egymást, és legyenek tekintettel a másik alapvető érdekeire és aggodalmaira.

A kínai elnök a stratégiai kommunikáció szorosabbra fűzését, a kölcsönös bizalom erősítését szorgalmazta.

Clinton sajtójelentések szerint Hunak kijelentette, a két ország közötti kapcsolat ma erősebb, mint valaha. Mint mondta, sok még a tennivaló, de az együttműködés területén is egyre több lehetőség kínálkozik. Clinton korábban megállapította, a két ország teljesen és immár megkerülhetetlenül egymásra utalt. „A virágzó Kína jó Amerikának és a virágzó Amerika jó Kínának” – jegyezte meg.

Geithner elismerően szólt Kína a gazdasági reform és a piacnyitás iránti elkötelezettségéről, s a jövőben közelebbi gazdasági kapcsolatokat remélt. Ugyancsak „ígéretesnek” nevezte, hogy a kínai valuta árfolyamának szabályozása a piaci irányba terelődik. Sajtóértesülések szerint az amerikai tárgyalók sikernek könyvelték el, hogy a jövőben a vegyesvállalatok esetében a külföldiek tulajdonában lévő részvények arányának felső határa Kínában 49 százalékra nőhet.

 

Fotó: Reuters


Tanulhat külföldön az aktivista

Amerikai védelem alatt van Pekingben az egyik legismertebb kínai jogvédő aktivista, a vak Csen Kuang-cseng, aki megszökött házi őrizetéből – közölte egy egyesült államokbeli emberi jogi csoport. Bővebben>>>

Fotó: Reuters


Liu Vej-minnek, a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint a vak férfit jelenleg kórházban ápolják. „Amennyiben Liu Vej-min külföldön kíván tanulni, akkor a törvénynek megfelelően, ahogy bármelyik kínai állampolgár tehetné, kérelmezze azt az illetékes hivataloknál.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Reuters


A szóvivő korábban közölte, hogy Kína bocsánatkérést követel az Egyesült Államoktól, amiért Csent „rendhagyó” módon juttatták be a külképviseletre. Egyúttal vizsgálatra és felelősségre vonásra szólította fel az amerikai felet, s arra kérte, biztosítsa, hogy hasonló eset nem fog előfordulni.

Csen, a 40 éves vak férfi, miután őrzött falusi otthonából megszökött, április végén az amerikai nagykövetségen kötött ki. Egybehangzó tájékoztatások szerint hat nap után, szerdán – Hillary Clinton külügyminiszter Pekingbe érkezésének napján – önszántából távozott az épületéből, s a nagykövet, Gary Locke kíséretében a Csaojang kerületi kórházba vitték, ahol találkozott a feleségével és két gyermekével.

Csennel, aki amerikai tájékoztatás szerint kínai részről ígéretet kapott arra, hogy biztonságos környezetbe költözhet, és egyetemi tanulmányokat folytathat, barátai és újságírók rendszeres kapcsolatot tartottak és tartanak.

Csütörtöki hírek szerint a férfi a családjával történt konzultáció után úgy határozott, hogy mivel fenyegetve érzi magát és családját, mégis inkább az Egyesült Államokba távozna. Ezt az óhaját kifejezte a CNN hírtelevízióban Barack Obama elnöknek címzett üzenetében és élő telefonkapcsolat során egy csütörtöki amerikai kongresszusi meghallgatáson is.

A Csen-ügy kezdeti híreinek kiszivárogtatója Bob Fu volt, aki 16 éve érkezett az Egyesült Államokba feleségével és újszülött kisfiával. Szervezete, a ChinaAid jól ismert, eddig már dollármilliókat gyűjtött kínai kisegyházak, másként gondolkodók és családtagjaik támogatására. Chris Smith, a képviselőház külügyi bizottsága alá tartozó emberjogi albizottság republikánus elnöke a napokban dicsérő szavakkal méltatta.

Bob Fu a kongresszusi meghallgatáson két republikánus törvényhozó társaságában, a mikrofonhoz tartott telefonon keresztül kommunikált Csennel, aki elmondta, aggódik családja biztonságáért, és az elmúlt 10 évben nem volt alkalma pihenni, ezért szeretne az Egyesült Államokba menni. Azt is mondta, reméli, hogy Clintontól több segítséget kaphat.

A CNN hírtelevízió egyik beszámolójának címe: Obama elárulta a kínai hőst? A legutóbbi sajtójelentések szerint pedig Mitt Romney republikánus elnökjelölt „az Obama-kormányzat szégyennapjának”, a „szabadság sötét napjának” nevezte azt a napot, amikor kiengedték a követségről Csent.

Az ügy amerikai belpolitikai következményeit tetézi, hogy a leglátványosabb részleteket éppen Clinton és Timothy Geithner pénzügyminiszter látogatásához időzítették.

Az amerikai nagykövet a korábbi zavaros és ellentmondásos információk hallatán azt nyilatkozta, hogy törekszenek Csen ügyét a számára megnyugtató módon rendezni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.