Ígéret: megmaradnak a kárpátaljai magyarok jogai

2014. február 27., csütörtök 15:16, frissítve: csütörtök 19:48

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője csütörtökön szóbeli ígéretet kapott Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöktől, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt, amíg nem készül el egy új, minden érintettnek megfelelő nyelvtörvény.

„A parlament mai ülésén odamentem Olekszandr Turcsinovhoz, elmondtam érveimet, rámutattam az ügy fontosságára, illetve jeleztem, szót kérek, hogy a parlament tagjai előtt mondhassam el véleményemet. A parlament elnöke megértésemet kérte annak kapcsán, hogy most csak a frakciók képviselőinek adhat szót, illetve a krími eseményekkel kénytelenek foglalkozni, ezért írásban adtam át, mit kérünk tőle” – tájékoztatta Gajdos István sajtószolgálata közleményben az MTI-t.

Ígéretet adtak

Közlése szerint szóbeli ígéretet kapott az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnöktől, hogy addig nem írja alá a szóban forgó jogszabályt, amíg nem dolgoznak ki olyan nyelvtörvényt, amely minden érintettnek megfelelne. „Reméljük, hogy a megbízott államfő betartja szavát, és nem csorbulnak kisebbségi jogaink” – jegyezte meg Gajdos. Rámutatott, hogy amíg Turcsinov nem látja el kézjegyével a vasárnap elfogadott jogszabályt, addig a jelenlegi törvény hatályban marad.

Magyar szakember dolgozhat az új törvényen

Az új törvény kimunkálása céljából felállítandó munkacsoportba Tóth Mihályt, a téma elismert szakértőjét, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnökét delegálja a szövetség, az ő jelölését támogatják a román, illetve a bolgár közösségeket képviselő honatyák is.

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki csatlakozott tiltakozásunkhoz, aki szót emelt a nyelvtörvény eltörlése ellen határon innen és túl. Külön köszönet a magyar kormánynak és az anyaországi pártoknak azért, hogy operatívan reagáltak a történtekre, visszautasítva az ukrajnai kisebbségek, így a magyar közösségünk számára fontos jogszabály hatályon kívül helyezését. Ez a történet azonban még nincs lezárva, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a leendő új nyelvtörvény ne szűkítse meglévő jogainkat. Továbbra is szükségünk van tehát egész közösségünk, illetve az anyaország, valamint az EU támogatására” – hangoztatta a képviselő.

A miniszterelnök is ígéri

Hozzáfűzte: reményre ad okot, hogy csütörtöki parlamenti beszédében az időközben miniszterelnökké kinevezett Arszenyij Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy olyan nyelvtörvénye lesz Ukrajnának, amely szavatolja a kisebbségek jogait.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Turcsinov még csütörtökön utasítást adott a jogszabály „sürgős kidolgozására” – mint mondta – tekintettel azokra a spekulációkra, amelyek körbeveszik ezt a kérdést. Az új törvény az előzővel szemben „teljesen kiegyensúlyozott lesz, tiszteletben fogják tartani mind Kelet-, mind Nyugat-Ukrajna, az összes etnikai csoport és nemzeti kisebbség érdekeit” – ígérte.

A munkacsoportban képviseltetni fogja magát az összes parlamenti frakció és képviselői csoport. A szöveg megfogalmazásához igénybe veszik nyelvészeknek, filológusoknak és társadalmi kérdések szakértőinek a segítségét is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.