Folytatódhat a szlovákiai magyarok asszimilációja

WA

2012. március 30., péntek 17:05, frissítve: szombat 10:33

Berényi József szerint nem lehet megállítani a szlovákiai magyarság létszámának csökkenését, ha nem valósul meg irányukba jelentősebb jogbővítés. Úgy véli: a leendő kormányfő jelenleg egy nagyon ügyes, homálykeltő politikát folytat.
Jóváhagyta a leendő szlovák kormány tagjainak listáját a parlamenti választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöksége péntek délután. Részletek itt.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Berényi József szerint nem lehet megállítani a szlovákiai magyarság létszámának csökkenését, ha nem valósul meg irányukba jelentősebb jogbővítés, valamint intézményi hatáskörbővítés és ha nem nő a magyar kisebbség rendelkezésére álló anyagi eszközök kerete.

„Ahelyett, hogy most négy év építkezés kezdődne, most négyévnyi stagnálás vagy esetleg jogvédelem kezdődik majd” – mondta Berényi József. Rámutatott: a szlovák politika nagyon jól tudja, hogy a jelenlegi helyzetben a fennálló intézményi keretek és támogatások mellett a szlovákiai magyarok asszimilációja és elvándorlása folytatódni fog.

Berényi szerint a leendő kormányfő jelenleg egy nagyon ügyes, homálykeltő politikát folytat. Ennek az eszköztárába az is beletartozik, hogy szinte minden irányba nyitottnak mutatkozik párbeszédet és együttműködést ígérve. „Támadások nem lesznek, de segítség sem lesz különösebben” – vélekedett az új kormányzati ciklus kapcsán Berényi. „Ezért mondja (Robert Fico) nyugodt szívvel azt, hogy megőrzi a kisebbségi status quót, mintha ezzel rajtunk segítene. Tudja jól, hogy nem segít rajtunk ebben a helyzetben” – fejtette ki Berényi a leendő szlovák kormányfőnek a kisebbségi status quo megőrzésével kapcsolatos ígéretével összefüggésben.

Berényi ugyanakkor úgy véli, sérülni fog a kisebbségi status quo azáltal, hogy a szlovák kormányban megszűnik az emberi jogokért és a kisebbségekért felelő miniszterelnök-helyettes pozíciója.

„Az eddigi kisebbségi intézmények nagyon jelentős eleme volt a kisebbségügyi kormányalelnök” – mondta Berényi. Az MKP elnöke szerint már önmagában az a tény, hogy a leendő kormányban nem lesz kisebbségügyi kormányalelnöki poszt, azt jelenti, hogy Robert Ficóék degradálják a kisebbségeket érintő ügyek fontosságát, valamint azt is jelzi, hogy kormányzati szinten igyekszenek majd „felejteni az egész témát”.

Az MKP-ra váró feladatok kapcsán Berényi elmondta: át kell gondolni, hogy mi az a terület, ahol – akár parlamenti jelenlét nélkül – a szlovákiai magyarság „építkezhet”, hogy ha négy év múlva változik a hatalmi helyzet, elő lehessen állni a jogi és intézményi keretek bővítésének elképzeléseivel. Hozzátette: április 21-én kerül sor az MKP országos tanácsának ülésére, ennek során megszabják a pártnak a közeljövőre vonatkozó legfontosabb feladatait.

Egymás után veti be kommunikációs trükkjeit Robert Fico. Előbb felajánlja az öt ellenzéki pártnak, hogy ha egyezségre jutnak, küldhetnek tagokat az új pozsonyi kormányba, majd hosszú évek után először interjút ad a magyar sajtónak, amiben úgy mond valamit, hogy semmit sem. Olvassa el cikkünket itt.


Nem lesz változás

Öllös László szlovákiai politológus úgy véli, Fico magyarságdoktrínája nem változik, tehát az az álláspontja, hogy a szlovákiai magyarság és Magyarország fenyegetést jelent az országra, és ezért kell velük küzdeni, ez nem fog megváltozni. Szerinte erre még abban az esetben sem kerül sor, „ha részleges együttműködéssel fedi el az erre vonatkozó véleményét”. Bővebben>>>

A szlovák kormányban megszüntetik a kisebbségügyi és emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot, jogköreit pedig szétosztják. Így a kisebbségi kultúrára szánt pályázati támogatások szétosztása – amelyet eddig a kormányhivatal kisebbségi főosztálya felügyelt – vélhetőleg ismét a kulturális minisztérium hatáskörébe kerülne.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.