Ilyenre a Titanic óta nem volt példa + Videó

NT

2012. január 21., szombat 13:45

Az Egyesült Államokban pert indítanak a múlt héten szerencsétlenül járt olasz óceánjáró amerikai utasai az üzemeltető ellen. Utasonként 160 ezer dollár, nagyjából 37 millió forint kártérítést követelnek. A hajózási társaság ellen az olasz fogyasztóvédelem is vizsgálatot indított. A roncsok átvizsgálása pénteken megszakadt, mert a hajótest elkezdett tovább süllyedni. A búvárok még 21 eltűntet keresnek.

Félnapos szünet után kezdődött újra a szerencsétlenül járt olasz hajó átfésülése, miután a roncs tovább dőlt és egyre mélyebbre süllyed a tengerben. Még mindig 21 eltűnt van, köztük egy 5 éves kislány és az édesapja. A mentőalakulatok szerint elképzelhető, hogy a többségük nem a hajó belsejében van, hanem a tengerbe veszett.

– Éjjel-nappal dolgozunk. A szárazon maradt részeket már teljesen átvizsgáltuk. A víz alatti részekhez úgy próbálunk meg eljutni, hogy lyukakat robbantunk a hajó falán. Egyetlen holttestet sem hagyunk a hajóban – mondta Filippo Marini, az olasz parti őrség szóvivője.


A Concordiát üzemeltető cég az áldozatok családjának állítólag már kifizetett majdnem félmillió dollár kártérítést. Azonban a túlélők is kártérítést akarnak. Amerikában és Olaszországban is alakultak pertársaságok. Az amerikai utasok fejenként 160 ezer dollárt, átszámítva 37 millió forintot akarnak.

– Húsz éve foglalkozom ilyen ügyekkel, még a most érintett cégekkel is volt már dolgom, de ilyen jogi esetre a Titanic óta nem volt példa – mondta Julio Ayala olasz ügyvéd.

A hatóságok egyelőre a kapitányt tartják felelősnek, mert szándékosan ment a megengedettnél közelebb a parthoz és a kiürítést is késve rendelte el. A hajón készült felvételek szerint a baleset után a kabinokba küldte az utasokat. A kapitányt eddig egyetlen moldáv utas vette védelmébe, aki szerint az evakuálási útvonalakat még oroszul is bemondatta.

Forrás: HírTV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.