Ilyet még sohasem csináltak Törökországban

TK

2012. május 8., kedd 20:41

Törökország első ízben fog elfogadni a menekültek és a bevándorlók helyzetét szabályozó törvényt azzal a céllal, hogy megfeleljen az Európai Unió előírásainak – közölte kedden a Hürriyet című török napilap hírportálja.

A parlamenthez múlt héten benyújtott törvényjavaslatot a civil társadalom és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is üdvözölte. A jogszabály a menekültek és menedékkérők egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és jogi tanácsadáshoz való jogait terjeszti ki.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága jelentős előrelépésként értékelte a tervezetet, jóllehet Törökország az Európán kívül érkezőktől továbbra is megtagadhatja a menekültstátus megadását. A főbiztosság tisztségviselője úgy fogalmazott; Törökország akkor oldja majd fel ezt a korlátozást, amikor elérkezettnek látja rá az időt.

A Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából érkező nagyszámú menekülttől tartva Törökország az Európán kívüli személyeknek jelenleg csak átmeneti menedékjogot biztosít. A kelet felől érkező menedékkérők az új törvénytervezet szerint sem számíthatnak arra, hogy a hatóságok megadják nekik a menekültstátust.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.