Imádta a szerelmes leveleket az NSA

2014. július 6., vasárnap 12:02

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jóval több egyszerű amerikai vagy az Egyesült Államokban tartózkodó külföldi internethasználó kommunikációját „fogta el” 2009 és 2012 között, mint törvényesen engedélyezett külföldi célszemélyét – írta szombati számában a The Washington Post című lap.

Az amerikai újság szerint a megfigyelésekről, lehallgatásokról készült fájlok bő tárházában – amelyeket Edward Snowden volt NSA-munkatárs bocsátott a Post rendelkezésére – tíz esetből kilencben nem a megfigyelni szándékozott személy akadt az ügynökség hálójába, hanem valaki más. A fájlok közel fele olyan neveket, e-mail címeket vagy egyéb adatokat tartalmazott, amelyekről az NSA megállapította, hogy amerikai állampolgáréi vagy ott lakóéi – olvasható a cikkben.

Kémbotrány Németországban
A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) kettős ügynökét fogták el a közelmúltban, aki az NSA-vizsgálatról is adott ki információkat.

Azért fogtak nagyhalakat is

Az írás szerint a fájlokban jelentős hírszerzési értékű információk is rejlettek, köztük „frissen feltárt adatok egy titkos külföldi atomprojektről, egy állítólagos szövetséges kettős játékáról, egy nem barátságos hatalom katonai nehézségeiről és amerikai számítógép-hálózatokba agresszívan behatolók kilétéről”.

Ragaszkodtak a szerelmi élethez is

 

A kommunikációk figyelése vezetett néhány terroristagyanús személy elfogásához, köztük a pokolgépgyártó Umar Patekéhez, aki a gyanú szerint részese volt az indonéziai Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásoknak – írta a The Washington Post. De megőriztek sok más, az elemzők által haszontalannak ítélt, intim tartalmú fájlt is – szerelmi ügyekről, törvénybe ütköző szexuális viszonyokról, mentálhigiénés gondokról, politikai és vallási témájú beszélgetésekről, pénzügyi gondokról, aggodalmakról.

Az újság által áttekintett anyag mintegy 160 ezer elfogott e-mailt és gyorsüzenetet tartalmazott és 7900 dokumentumot több mint 11 ezer online számláról. Tízezernél több – célszemélyként meg nem határozott – számlatulajdonos napi életét katalogizálták és rögzítették a Post szerint.

Magyar szál
Vagy külön parlamenti vizsgálóbizottság, vagy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keretein belül, de folytatni kell az amerikai lehallgatási botrány magyarországi vonatkozásainak feltárását – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.