Információt adnak a rendőrök a készülő letartóztatásokról

BL

2012. április 20., péntek 03:04, frissítve: péntek 08:46

Egy friss felmérés szerint a szerbek fele tartja korruptnak országa rendőrségét – közölte csütörtökön a Balkaninsight.com internetes portál.

A belgrádi Biztonságpolitikai Központ közvélemény-kutatása megállapította, hogy ugyancsak 50 százalék tartja szelektívnek a korrupcióellenes állami politikát, s állítja, hogy nem tenne bejelentést a vesztegetésekről, mert a gyenge tanúvédelem miatt nem érezné magát biztonságban.

A megkérdezettek 73 százaléka tartotta a társadalom fő problémájának, s a legnagyobb biztonsági kockázatnak a korrupciót. „A rendőrségi korrupció azonban nemcsak biztonsági kockázatot, hanem költségvetési gondot is jelent, mivel a költségvetés 7 százalékát kapja a 45 ezer embert foglalkoztató rendőrség” – mutatott rá a felmérés eredményét ismertetve Sonja Stojanovic, a Biztonságpolitikai Központ igazgatója.

Milos Oparica belügyminiszter-helyettes szerint a korrupció leggyakoribb megjelenési formái a rendőrségnél a hatalommal való visszaélés, a hamisítás és a kenőpénz elfogadása. „Az emberek megvesztegetik a közlekedési rendőrt, hogy ne büntesse meg őket a közlekedési szabályok megsértéséért, a határőröket pedig azért, hogy hamarabb juthassanak át a határon, s egyes esetekben illegálisan árut vihessenek át. A rendőrség adminisztratív alkalmazottai a személyazonosságot igazoló, biometrikus azonosítót tartalmazó iratok gyors elkészítéséért kapnak pénzt, a bűnügyi rendőrségnél dolgozók pedig azért, hogy információt adjanak készülő letartóztatásokról” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.