Tőkés: Bújtatott formában tovább tart a ceausizmus

MTI

2016. március 4., péntek 20:59, frissítve: péntek 21:18

Tőkés László szerint a neki adományozott román állami kitüntetés visszavonásával Klaus Iohannis államfő és a visszavonást javasoló becsületbíróság megkérdőjelezte Románia jogát, hogy felléphet a határon túli románok védelmében.

Tőkés László, aki jelenleg az Európai Parlament képviselője (Fidesz–KDNP), egy nagyváradi sajtótájékoztatón reagált pénteken a Románia csillaga érdemrend csütörtöki visszavonására.

„Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben, olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett az olaszországi dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében” – idézte fel azt az álláspontját, amely miatt méltatlannak találták a kitüntetésre. Megemlítette, hogy 1989-ben „a hallgatás falát” törte át megszólalásaival, és most is a politikai véleménye szabad kinyilvánítása miatt kell bűnhődnie. „Bújtatott formában tovább tart a ceausizmus” – jelentette ki a Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor által kialakított rendszerre utalva.

Úgy vélte, hogy a rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott elismerés megvonása a romániai rendszerváltozás állapotát jelzi és a szólásszabadság eszméjét, valamint Temesvár szellemét is sérti.

Emlékeztetett rá, hogy a kitüntetést már 2013-ban átadta megőrzésre az egykori temesvári harcostársaiból alakult forradalmi emlékbizottságnak.

Tőkés László szerint kitüntetésének megvonása beleilleszkedik abba az általános magyarellenes hangulatba, amely Romániában az elmúlt években erősödött meg.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Célpontokat keresnek a megfélemlítés céljával, és példát kívánnak statuálni azokkal, akik szólni mernek”

– utalt a székelyföldi városok polgármesterei ellen indított eljárásokra.

Kijelentette: „fokozott mértékben ragaszkodnunk kell az olyan értékekhez, mint a szólásszabadság és a román–magyar barátság”, amelyek kárt szenvednek a döntés következtében.

Újságírói kérdésre Tőkés László elmondta, nem döntötte még el, hogy megtámadja-e a bíróságon az államfő intézkedését. Hozzátette, a pereskedés mellett is és ellen is tud érveket felsorakoztatni. Azt is megemlítette, hogy a történtek után az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) és az EMNT védnöksége alatt működő Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) is újra kell értelmeznie a 2014-es választásokon támogatott Klaus Iohannishoz fűződő viszonyát.

Tőkés László csütörtökön egy Klaus Iohannis államfőnek címzett nyílt levélben „politikai és diplomáciai öngólnak” nevezte kitüntetésének visszavonását. Amint a Mediafax hírügynökség idézte, kijelentette, hogy a kitüntetéssel vagy anélkül is hű marad Temesvár szelleméhez. „Felvetődik a kérdés, hogy azokkal a kitüntetettekkel is így járt-e el a román állam, akiket elítéltek korrupció miatt. Megvizsgálja-e (az államfő) azt is, hogy az ő kijelentéseik és tetteik összhangban vannak-e az alkotmánnyal?” – idézte Tőkés László nyílt levelét a Mediafax hírügynökség.

Történelemhamisítás és kettős mérce

Az EMNT elnöksége és az EMNP pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez. Az elnökség szerint Románia vezetői ismét bebizonyították: csak akkor védik a szólásszabadságot, ha az időszerű államérdek úgy kívánja, egyébként „igyekeznek megfélemlíteni, elhallgattatni, elbizonytalanítani, lejáratni vagy bíróságon meghurcolni azokat, akik szót emelnek egy nemzeti közösség alapvető jogaiért”. Úgy értékelik: Iohannis döntése „sajnálatos módon illeszkedik abba a magyarellenes akciósorozatba, amelynek immár több hónapja tanúi és elszenvedői vagyunk”.

Az EMNP szerint a román államfő azt mondta ki, hogy a szólásszabadság joga a 21. század Romániájában nem mindenkit illet meg, és kettős mércét alkalmazott, amikor Tőkés Lászlótól – aki az erdélyi magyarok megmaradásához kérte Magyarország fellépését – olyan jogot vitatott el, amellyel a román nemzetpolitika is él. „Számunkra, függetlenül Bukarest döntésétől, Románia csillaga Temesváron marad” – írták.

Románia és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismaneanu román politológus a Hotnews.ro portálon pénteken közölt publicisztikájában azt, hogy Klaus Iohannis államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Mint írta, Iohannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között. „Legalább emiatt – mondjuk történelmi szemérmességből – tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort” (az idegengyűlöletéről elhíresült Nagy-Románia Párt elnökét) – írja Tismaneanu. Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Iohannis „az egykori és mai szekusok” bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Facebook-posztban örökítette meg véleményét. „26 évvel később is ugyanolyan értékük van a teljes hazai társadalom számára az akkori bátor tetteknek. Mindannyiunk történelmét nem lehet ilyen módon átírni, újrafogalmazni. Ezért sem értek egyet az érdemrend visszavonásával” – írta.

"Számunkra, függetlenül Bukarest döntésétől, Románia csillaga Temesváron marad" - zárul az EMNP állásfoglalása.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.