Iohannis visszavonta Tőkés román állami kitüntetését

MTI

2016. március 3., csütörtök 16:44, frissítve: csütörtök 18:03

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László állami kitüntetését.

Az államfő csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését. Emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat.

Iohannis elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett ebben a helyzetben. „Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik” – hangoztatta az államfő.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu elnöktől a Románia Csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország osztrák mintára vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.

Ki is méltatlan a kitüntetésre?

„Alig több mint egy éve kezdődött elnökségének egyik legkényesebb feladata előtt áll Klaus Iohannis román államfő. Az erdélyi szász származású elnöknek arról kell határoznia, megfosztja-e Tőkés László európai parlamenti képviselőt magas állami kitüntetésétől. Bármelyik megoldást választja is, éles bírálatokra és helyeslő támogatásra egyaránt számíthat. Ennél is fontosabb azonban, hogy döntése Románia jogállamiságáról állít majd ki bizonyítványt, egyúttal pedig a román–magyar kapcsolatokat is befolyásolhatja.”

Rostás Szabolcs hétfői véleménycikkét itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.