Iohannis visszavonta Tőkés román állami kitüntetését

MTI

2016. március 3., csütörtök 16:44, frissítve: csütörtök 18:03

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László állami kitüntetését.

Az államfő csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését. Emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat.

Iohannis elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett ebben a helyzetben. „Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik” – hangoztatta az államfő.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu elnöktől a Románia Csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország osztrák mintára vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.

Ki is méltatlan a kitüntetésre?

„Alig több mint egy éve kezdődött elnökségének egyik legkényesebb feladata előtt áll Klaus Iohannis román államfő. Az erdélyi szász származású elnöknek arról kell határoznia, megfosztja-e Tőkés László európai parlamenti képviselőt magas állami kitüntetésétől. Bármelyik megoldást választja is, éles bírálatokra és helyeslő támogatásra egyaránt számíthat. Ennél is fontosabb azonban, hogy döntése Románia jogállamiságáról állít majd ki bizonyítványt, egyúttal pedig a román–magyar kapcsolatokat is befolyásolhatja.”

Rostás Szabolcs hétfői véleménycikkét itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.