Az ír kormánykoalíció elveszítheti többségét

MTI

2016. február 27., szombat 15:22, frissítve: szombat 17:31

Enda Kenny ír miniszterelnök pártja, a jobbközép Fine Gael és a kormánykoalíció kisebbik tagja, a Munkáspárt összesen a szavazatok 34 százalékát szerezhette meg az Írországban pénteken tartott parlamenti választásokon a késő este kiadott első prognózis szerint. A szombati előrejelzések megerősítették, hogy a kormánykoalíció elveszíti többségét a törvényhozásban.

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérések szerint az első helyen a Fine Gael végzett a voksok 26,1 százalékával. A Munkáspártnak a választók 7,8 százaléka szavazott bizalmat. Egybehangzó szombati értesülések szerint a kormánykoalíció ezzel mintegy 55 mandátumhoz jut a törvényhozásban a többséghez szükséges 80 képviselői helyhez képest.

Az idei eredmények jóval elmaradnak az öt évvel ezelőttiektől

A koalíciós pártok idei eredményei jelentősen elmaradnak a 2011-es parlamenti választásokon elérttől: a Fine Gael támogatottsága 10 százalékot, a Munkáspárté 11,7 százalékot esett vissza. Így az összesített, közel 34 százalékos eredmény messze elmarad a kabinet tagjai által a kormányalakításhoz szükségesnek ítélt 41-42 százaléktól.

Tom Curran, a Fine Gael főtitkára szombat délelőtti nyilatkozatában rendkívüli csalódottságának adott hangot. Elismerte, hogy amennyiben az előrejelzések beigazolódnak, a jobbközép párt – mint fogalmazott – nagyon messze van attól, hogy kormányt alakítson.

A kormánypárt legnagyobb ellenfelének tartott Fianna Fáil az exit poll szerint 22,9, míg a Sinn Fein nacionalista párt 14,9 százaléknyi szavazatot kapott.

Nehézkes lesz a kormányalakítás?

Ennek fényében az elemzők nehézkes kormányalakításra számítanak. Sokak szerint a Fine Gael és a Fianna Fáil szövetségre lépése lenne az egyetlen járható út, ez viszont szinte elképzelhetetlen, és feltehetően ingatag koalíciót eredményezne.

Eoin O’Malley, a Dublin City University egyik politikaprofesszora úgy vélte, kevésbé valószínű, hogy koalícióra lép a két legnagyobb párt – amelyek a közel egy évszázaddal ezelőtti ír polgárháborúban szemben álló felek eszmei örökösei –, sokkal inkább elképzelhető, hogy újabb választásokat írnak ki.

A miniszterelnök a választási kampányát az Írországban tapasztalható gazdasági fellendülésre alapozta, ugyanis az Európai Unióban a szigetországban a legmagasabb – hét százalékos – a növekedési ráta. Dublin ezt szigorú, viszont népszerűtlen megszorító intézkedésekkel érte el.

Az első eredmények vasárnap várhatók

A szavazatok összeszámlálása szombaton délelőtt kezdődött csak meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott voksokat is begyűjthessék. A választások első eredményei vasárnap várhatók.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.