Irán együttműködne Szaúd-Arábiával

MTI

2016. február 12., péntek 23:34, frissítve: szombat 10:20

Irán készen áll az együttműködésre Szaúd-Arábiával, és azt javasolja, hogy az atomprogramjáról folytatott tárgyalások sikeréből erőt merítve a vetélkedés helyett a közös érdekekre helyezzék a hangsúlyt – mondta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

A miniszter a fórum egy pódiumbeszélgetésén az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Frederica Mogherinivel együtt szerepelt, aki az iráni atomprogram körüli évtizedes nemzetközi vita lezárásához vezető tavaly nyári megállapodásról szólva kiemelte, hogy a sikerhez a zéró összegű – az egyik félnek csak veszteséget, a másiknak csak nyereséget jelentő – játszma szemléletmódjáról át kellett térni a mindenkinek előnyös megegyezésre törekvő szemléletre.

Frederica Mogherini hangsúlyozta: talán még nem látszik, de a szemléletváltás révén elért siker az iráni atomprogram ügyében mélyreható változásokat indított el a közel-keleti régióban, egyebek között megnyitotta az utat a szíriai válság rendezését valamennyi fontos szereplő bevonásával megcélzó folyamat felé. Dzsavád Zaríf az uniós főképviselő gondolatmenetén haladva a hazája térségbeli legfőbb riválisaként számon tartott Szaúd-Arábiának azt ajánlotta, hogy szakítsanak a múlttal, és válasszanak egy „új elbeszélést, új paradigmát a jövő számára”.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak lehetséges az érdekek egyeztetése a főként perzsák lakta, síita Irán és az arab szunnita Szaúd-Arábia között, hanem elkerülhetetlen is. A mindkét országra leselkedő veszélyek, legfőként a két állam között húzódó iraki-szíriai térség szétesésével fenyegető terrorizmus és a mindkét országnak a fejlődés lehetőségét nyújtó esélyek miatt „Irán és Szaúd-Arábia nem zárhatja ki egymást a régióból” – mondta az iráni külügyminiszter.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.