Irán még messze van az atombombától

MNO

2007. szeptember 12., szerda 20:42

Londoni stratégiai elemzők szerint Irán még évekre van attól, hogy bevethető nukleáris fegyverre tegyen szert.
A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) - a világ egyik legnagyobb hadászati-politikai kutatóműhelye - szerdán adta ki éves globális stratégiai helyzetértékelését.

A Strategic Survey 2007 címet viselő, 400 oldalas tanulmány az iráni nukleáris fejlesztésekről azt írja: az IISS adatai szerint a közép-iráni Natanz földalatti dúsító üzemében júniusig hozzávetőleg kétezer urándúsító centrifugát szereltek fel a célként megjelölt háromezerből.

Az üzembe állított centrifugák azonban egyelőre „az optimális alatti sebességgel" működnek. Az irániak csak kis mennyiségű uránium-hexafluoridot tápláltak beléjük, teszt céljából, vagyis a rendszer még nem lépett ténylegesen működésbe.

A háromezer centrifuga mindegyikének felszerelése, összekapcsolása, valamint zökkenőmentes és folyamatos üzemelésének elérése legkorábban 2008-ban vagy 2009-ben lehetséges.

Innen számolva további 9-11 hónapba telik, mire a 90 százalék feletti koncentrációra dúsított uránium-235-ösből egy fegyverre való mennyiség összegyűlik, így 2009 vagy 2010 a lehetséges legkorábbi időpont, amikorra Irán képessé válhat atomfegyver előállítására - áll a jelentésben.

Az IISS szakértői szerint Irán jelenleg 270 tonnányira tehető uránhexafluorid-készlete legalább 30 robbanótöltet előállítására lehet elegendő.

(stop.hu)

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.