Iránból támogatják a jemeni lázadókat?

2013. január 29., kedd 08:22, frissítve: kedd 10:07

A jemeni hatóságok az ország felségvizein lefoglaltak egy fegyverszállítmányt, amelyet amerikai tisztviselők gyanúja szerint Iránból csempésztek be azzal a céllal, hogy támogassák a jemeni lázadókat.

A jemeni kormány az ország washingtoni nagykövetségén keresztül adott ki közleményt a január 23-i műveletről, amelyet az Arab-tengeren hajtottak végre. A közleményből az is kiderül, hogy a lefoglalt szállítmányban légvédelmi rakéták is voltak, továbbá robbanóanyagok, rakétagránátok, valamint pokolgépek készítéséhez szükséges felszerelés.

Amerikai forrás szerint a jemeni művelet összehangolásában részt vett az amerikai haditengerészet is. Egy másik forrás szerint a szállítmány megrendelője vélhetően a kormányellenes, síita Húti klán volt. Az arab országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is megvetette a lábát.

A fegyvereket vivő hajó többféle zászló alatt hajózott, legénysége viszont jemeni volt. A kormányközlemény szerint a hatóságok tovább vizsgálják a hajózási dokumentumokat, hogy minél pontosabban azonosítani tudják a jármű által bejárt útvonalat.

Irán tagadja, hogy bármilyen formában beavatkozna jemeni ügyekbe.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.