Iráni atomprogram: hamarosan életbe léphet a megállapodás

MTI

2016. január 13., szerda 21:00, frissítve: szerda 21:11

Irán kiszerelte az araki atomerőművének reaktormagját, és napokon belül teljesítheti a nagyhatalmakkal tavaly kötött atommegállapodás további feltételeit is – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán.

Kerry értékelését Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes, illetve nyugati hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó kormányzati és diplomáciai források is megerősítették. A várakozások szerint a hétvégén fogják bejelenteni a Teherán és az úgynevezett hatok (az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) által kötött megállapodás életbe lépését.

Az értesülések szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken teszi közzé a megállapodás végrehajtásáról szóló jelentését, amelyben várhatóan megerősíti, hogy Teherán eleget tett a követelményeknek. Aragcsi úgy nyilatkozott, hogy Frederica Mogherini, a tárgyalásokat koordináló Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szombaton vagy vasárnap jelenthetik be az alkuban foglaltak teljesítését.

Kiszerelték az araki erőmű reaktormagját

Az amerikai külügyminiszter a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy az egyezmény „végrehajtásának napja, amely napon Irán bizonyítja, hogy megfelelő mértékben korlátozta nukleáris programját, és megkezdődhet a szankciók feloldása, nagyon hamar el fog jönni, valószínűleg a következő napokban”.

Kerry azt is elmondta: az előző nap az iráni külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy kiszerelték az araki erőmű reaktormagját, és „a következő órákban betonnal fogják kiönteni, és megsemmisítik”.

Az araki reaktormagról az utóbbi napokban ellentétes információk láttak napvilágot. A Fársz iráni hírügynökség hétfőn jelentette, hogy kiszerelték és betonnal öntötték ki, de másnap az Iráni Atomenergia-ügynökség ezt cáfolta, bár leszögezte, hogy a napokban meg fog történni a művelet.

Az úgynevezett nehézvizes erőmű átalakítása az Irán és a nagyhatalmak között született megállapodás része, és azt szolgálja, hogy a létesítményben ne lehessen atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

A szankciók eltörlése

A júliusi atommegállapodás értelmében Iránnak az araki erőmű átépítése mellett jelentősen csökkentenie kell urándúsító centrifugái számát, valamint át kell adnia dúsítotturán-készletének tetemes hányadát Oroszországnak, amiket már meg is tett.

Amint a NAÜ megerősíti, hogy mindez megtörtént, a nemzetközi közösség feloldhatja azokat a szankciókat, amelyeket a tíz éve az iszlám köztársaság eltitkolt nukleáris tevékenysége miatt kirobbant diplomáciai konfliktus során vezettek be Iránnal szemben a nyugati országok.

A büntetőintézkedések eltörlésével egyebek mellett feloldhatják a zárolás alól Irán külföldi vagyonát, amelynek értéke mintegy 100 milliárd dollárra (az iráni GDP nagyjából negyedére) rúg. A lépés egyúttal lehetővé teszi Teherán számára a nemzetközi áru-, nyersanyag- és pénzpiacokra való visszatérést, ami jelentős lökést adhat a megtépázott iráni gazdaságnak.

Washington: republikánus képviselők akadályozni próbálják a szankciók feloldását

Az amerikai kongresszus alsóháza, a képviselőház vezetői törvényjavaslat előterjesztésével próbálkoztak, hogy megtorpedózzák az Irán elleni szankciók feloldását, ám a tervezet nem kapott elég szavazatot. A republikánus vezetők által erőltetett képviselőházi javaslatra bár 191 igen és 106 nem szavazat érkezett, 137 képviselő nem szavazott, miután Paul Ryan republikánus házelnök a megszokottnál jóval rövidebb időn belül, 15 perc alatt lezárta szavazást.

Az alacsony szavazatszám miatt Ryan közölte, hogy január 25-én ismét voksolásra terjesztik elő a javaslatot, addig a republikánusok megpróbálnak több támogatót gyűjteni az elfogadáshoz.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.