Irma még Harvey-nál is dühösebb, és Florida felé tart

2017. szeptember 6., szerda 17:12, frissítve: csütörtök 06:23

Ötös fokozatúvá, vagyis „potenciálisan katasztrofálissá” erősödött az Irma hurrikán, amelynek szeme – a vihar középpontja – szerdán, helyi idő szerint reggel elérte a Kis-Antillákhoz tartozó Barbuda szigetét, majd átvonult Saint Martin felett is. Az első jelentések katasztrofális helyzetről, lerombolt épületekről szólnak.

A Meteo France tájékoztatása szerint a hurrikán mintegy ötven kilométer átmérőjű szeme másfél órán át tartózkodott Saint-Barthélemy szigete felett, majd Saint-Martinre csapott le. „Óriási károk keletkeznek a szigeteken” – hangsúlyozta a Météo France. A tenger „szélsőséges erővel hullámzott” a partoknál, és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket teljesen elborította.

Ez a videó a teljesen elöntött Saint Martinon készült:

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előrejelzése szerint a vihar a Virgin-szigetek felé halad tovább, majd Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság északi partjai mellett halad el. A partvidéken és végig a szigeteken hurrikánriadó van érvényben, több ezer embert evakuáltak a legveszélyesebb területekről. A Francia-Antillákon mintegy hétezer ember nem akart biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt. „Nagy a félelem” miattuk – mondta Annick Girardin, a francia tengerentúli területek minisztere, de áldozatokról nincs hír.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy Saint Martin-i szállodából egy vendég a CNN-nek azt mondta, a pálmafák a földig hajoltak és szinte semmit nem lehet látni, mert minden fehér volt a szakadó esőben, még a szálloda falai is rázkódtak. Így néz ki belülről egy ötös fokozatú hurrikán:

Az ötös fokozatú hurrikánban helyenként 295 kilométer/órás széllökések lehetnek. A legerősebben a szél a közepén, egy nagyjából 85 kilométer átmérőjű területen fúj. A hurrikán szemétől délre eső St. Eustatius szigetéről 146 km/órás szelet jelentettek. Az NHC mérőállomása Barbuda szigetén 190 km/órás szelet és 249 km/órás széllökéseket mért, mielőtt felmondta a szolgálatot.

Bár a hosszabb távú előrejelzések nem pontosak, van rá esély, hogy a hurrikán végigszánt Kuba partjai mentén, letarolja a Turks- és Caicos-szigeteket és a Bahamákat, majd Floridánál éri el a szárazföldet, várhatóan vasárnap. Ekkorra már valószínűleg négyes fokozatúra gyengül, de így is komoly pusztítást végezhet: maga a szél is veszélyes, de a vihar felkorbácsolja a tengert, ami elöntheti az alacsonyan fekvő vidékeket, illetve hatalmas mennyiségű eső eshet, ahogy történt ez Texasban is, a Harvey hurrikán esetében.

 

Rick Scott floridai kormányzó egyelőre nem adott ki evakuálási parancsot, de azt mondta, mindenkinek készen kell állnia, hogy azonnal elhagyja az otthonát, ha szükséges.

 
A Costco üzlet vásárlói nyolc órán keresztül vártak arra, hogy mindent beszerezzenek Miamiban 2017. szeptember 5-én
Fotó: Michele Eve Sandberg / AFP
 

Több megyében már életbe léptek a vészhelyzeti tervek, elkezdték felállítani az evakuációs központokat, hogy szükség esetén tudják hová menekíteni az embereket. Az Amerikai Virgin-szigeteken 36 órás kijárási tilalmat rendeltek el.

 
Irma pusztít Saint-Martin szigetén 2017. szeptember 6-án
Fotó: Rinsy Xieng / AFP
 

Közben az atlanti-óceán közepén várhatóan az éjszaka hurrikánná erősödik a következő, Jose névre keresztelt trópusi vihar. Ennek útvonala még nem számítható ki pontosan, de feltehetően északra fordul, így elkerüli a lakott területeket, majd a hidegebb vizek felett legyengül.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.