Irodájában késeltek meg egy orosz rádióst Moszkvában

MN

2017. október 23., hétfő 13:37, frissítve: hétfő 17:13

Helyi idő szerint délben egy férfi rontott be az Eho Moszkvi rádió épületébe, ártalmatlanította a biztonsági őrt, majd Tatyjana Felgengauer főszerkesztő-helyettes irodájába rohant, ahol nyakon szúrta a 32 éves nőt – írta a brit The Independent a rádió saját hírére hivatkozva.

 
Az Eho Moszkvi rádióállomásnak otthont adó épület előtt parkoló rendőrautók Moszkvában 2017. október 23-án
Fotó: Alekszandr Zemlianicsenko / MTI/AP
 

A merényletet követően a rádió biztonsági emberei elfogták a támadót, a sebesült nőt a mentők kórházba szállították. Az orosz portálok eltérő híreket közöltek Felgengauer állapotáról, van, ahol azt írják, az újságíró csak könnyebben sérült, máshol azonban súlyos sebesülésről számoltak be.

A kormánykritikus hangvételű, de a Gazprom-Media csoporthoz tartozó Eho Moszkvi munkatársai a Twitteren közölték, hogy a támadó, Borisz Gric blogot vezetett Felgengauerről, aki szerinte 2012 óta telepatikus módon zaklatta őt, az utóbbi hetekben éjjelente szexuális értelemben is. A gyanúsított állította, hogy a nő befolyásolni tudja a lélegzetét és a szívverését – írja az MTI.

Sajtóértesülések szerint Gric és Felgengauer a támadást megelőzően sohasem találkozott.

A rádió egy másik műsorvezetője, Olga Bicskova, aki szemtanúja volt az esetnek, azt mondta, hogy a támadó az épület bejáratánál gázsprével lefújta a rádióállomás egyik biztonsági őrét, majd lifttel felment az épület tizennegyedik emeletére, és ott torkon szúrta az újságírót. Mielőtt lefogták, rátámadt egy másik őrre is.

A biztonsági őrök szerint a támadó nem volt ittas, de azt a benyomást keltette, hogy nem ura önmagának.

Az Alekszej Venegyiktov vezette független rádiót több virtuális és verbális támadás érte az elmúlt években. Tavaly év elején a Csecsen Köztársaság feje, Ramzan Kadirov egyik bizalmasa nyilatkozatban nevezte a nép és Oroszország ellenségének mások mellett az Eho Moszkvit, és hazaárulással is megvádolta.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.