Irodájában késeltek meg egy orosz rádióst Moszkvában

MN

2017. október 23., hétfő 13:37, frissítve: hétfő 17:13

Helyi idő szerint délben egy férfi rontott be az Eho Moszkvi rádió épületébe, ártalmatlanította a biztonsági őrt, majd Tatyjana Felgengauer főszerkesztő-helyettes irodájába rohant, ahol nyakon szúrta a 32 éves nőt – írta a brit The Independent a rádió saját hírére hivatkozva.

 
Az Eho Moszkvi rádióállomásnak otthont adó épület előtt parkoló rendőrautók Moszkvában 2017. október 23-án
Fotó: Alekszandr Zemlianicsenko / MTI/AP
 

A merényletet követően a rádió biztonsági emberei elfogták a támadót, a sebesült nőt a mentők kórházba szállították. Az orosz portálok eltérő híreket közöltek Felgengauer állapotáról, van, ahol azt írják, az újságíró csak könnyebben sérült, máshol azonban súlyos sebesülésről számoltak be.

A kormánykritikus hangvételű, de a Gazprom-Media csoporthoz tartozó Eho Moszkvi munkatársai a Twitteren közölték, hogy a támadó, Borisz Gric blogot vezetett Felgengauerről, aki szerinte 2012 óta telepatikus módon zaklatta őt, az utóbbi hetekben éjjelente szexuális értelemben is. A gyanúsított állította, hogy a nő befolyásolni tudja a lélegzetét és a szívverését – írja az MTI.

Sajtóértesülések szerint Gric és Felgengauer a támadást megelőzően sohasem találkozott.

A rádió egy másik műsorvezetője, Olga Bicskova, aki szemtanúja volt az esetnek, azt mondta, hogy a támadó az épület bejáratánál gázsprével lefújta a rádióállomás egyik biztonsági őrét, majd lifttel felment az épület tizennegyedik emeletére, és ott torkon szúrta az újságírót. Mielőtt lefogták, rátámadt egy másik őrre is.

A biztonsági őrök szerint a támadó nem volt ittas, de azt a benyomást keltette, hogy nem ura önmagának.

Az Alekszej Venegyiktov vezette független rádiót több virtuális és verbális támadás érte az elmúlt években. Tavaly év elején a Csecsen Köztársaság feje, Ramzan Kadirov egyik bizalmasa nyilatkozatban nevezte a nép és Oroszország ellenségének mások mellett az Eho Moszkvit, és hazaárulással is megvádolta.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.