Megfutamították a dzsihadistákat a Sivatagi Sólymok

Majláth Ronald

Majláth Ronald

2016. március 25., péntek 20:37, frissítve: szombat 08:00

Teljes erővel folytatják az előretörést a szír kormányerők és a szövetségeseik Palmüránál: miután behatoltak az Iszlám Állam által megszállva tartott romvárosba, most elfoglalták a palmürai citadellát is.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris-alakulatai a Hezbollahhal, a Sivatagi Sólymokkal, valamint a szíriai tengerészgyalogosokkal visszafoglalták az Iszlám Államtól (IÁ) a Tal Szíriatel magaslatot, ami a palmürai vár mellett van – jelentette az Al Masdar.

A palmürai támadást március 9-én indították, melynek nyitányaként az orosz légierő megkezdte a bombázást a város közelében. Ugyan az összecsapás előtt a dzsihadisták erős védelmet építettek ki a város körül, a szíriai kormánysereg 14-étől folyamatosan foglalta vissza a környező magaslatokat.

Azonban a tengerészgyalogosok súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért erősítést rendeltek a területre és a légicsapások számát is növelték. Az elkövetkező napokban a kormányerők és a szövetségeseik akcióba lendültek, így csütörtökön végül behatoltak a dzsihadisták által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába.

Főszerepben a Sivatagi Sólymok

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra, vagyis a Sivatagi Sólymok nevű milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.

Az orosz Sputniknews szintén a Sivatagi Sólymoknak tulajdonítja a legújabb harci sikereket. Az elitalakulatot még a szíriai háború elején szervezték meg 25 és 40 év közötti veteránokból és önkéntesekből, ma nagyjából 5000 harcost tudhatnak a soraikban. A háború folyamán nagyrészt speciális feladatokat kaptak a különböző frontokon, így az aleppói csata és a latakiai offenzíva mellett további fontos helyszíneken is részt vettek a harci műveletekben. Itt nagyrészt könnyű fegyverekkel vették fel a harcot az ellenséggel, a kormánysereg pedig tüzérségi támogatással biztosította őket.

Akcióban a Sivatagi Sólymok:

Parancsnokuk, Mohammed Dzsaber ezredes már korábban megkezdte volna a támadást, azonban néhány napja arra lettek figyelmesek a katonái, hogy a dzsihadisták aláaknázták a városba vezető utakat. Közel kilencven robbanószerkezetet sikerült hatástalanítaniuk, a taposóaknák mellett botló-drótos repeszaknákat is találtak. Így csak a következő napon kezdődhetett meg a támadás.

Töretlenül nyomulnak előre

Péntek délutánra végül a kormányerőknek sikerült visszafoglalni a palmürai citadellát: a SANA szíriai állami hírügynökség szerint a hadsereg a szövetséges milíciák segítségével gyors egymásutánban foglalta el a citadellától nyugatra emelkedő, stratégiailag fontos dombot, majd azt a dombot is, amelyen a citadella áll, az ókori romokat magába ölelő terület közvetlen szomszédságában. A hírügynökségnek nyilatkozó katonai forrás szerint a dzsihadisták „nagy veszteségeket szenvedtek”, sokan közülük a harcok során estek el, másokkal pedig akkor végeztek, amikor a város felé próbáltak menekülni.

Állítólag így fest a csata után Palmüra

Syrian Army in their operations in #Palmyra, #Homs#Syria #SAA

Posted by Syrian war - News, Info, Media on Friday, 25 March 2016

A stratégiai fontosságú citadella 150 méter magasan áll a romok mellett, de az azokon túl épült modern várost is belátni onnan. Azonban a mostani győzelem nem csak ezért fontos: a város elfoglalása megnyithatja az utat az alig 100 kilométerre fekvő Rakka felé, ami a dzsihadisták szíriai fővárosa. Sőt, Palmürából autópálya vezet Dajr ez-Zaur városába, amit egyelőre ostromzár alatt tartanak a terroristák.

Még egy pofon az IÁ-nak

Iraki jazidik és arab törzsi harcosok egy Szíriával határos térséget foglaltak el az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől az iraki Szindzsár tartományban, amivel elvágták a dzsihadisták kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát – közölte pénteken az iraki hadsereg. A távirati iroda azt írja, az iraki állami televízióban felolvasott közlemény szerint a kormányerőkkel szövetséges fegyveresek ellenőrzésük alá vonták az Um ad-Diban és az Um Zsurais iraki körzeteket a szíriai határ közelében.

Barbárok kora
A palmürai csata kulturális szempontból is kiemelt fontosságú, hiszen az Iszlám Állam komoly pusztítást vitt véghez az elmúlt hónapokban az ENSZ Világörökség részét képező szíriai romvárosban. Erről itt írtunk bővebben.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.