Ismertették a belbiztonság jelentését

NT

2012. április 17., kedd 15:08

A lengyel belbiztonsági szolgálat (ABW) 2011. évi jelentése szerint Lengyelországban az orosz és fehérorosz hírszerzés kiemelt figyelmet fordít a palagázt és atomenergiát felölelő energiaszektorra.

A Rzeczpospolita című napilap kedden ismertette a jelentést, amelyet előző nap Krzysztof Bondaryk, az ABW vezetője mutatott be. Bondaryk szerint nem meglepő, hogy a nyersanyaghatalomnak nevezhető Oroszországot éppen a lengyel energetika érdekli.

Az ABW a fehérorosz hírszerzés tevékenységét a lengyel kommunista belbiztonságéhoz hasonlítja, mert annak is a külföldön tartózkodó ellenzékiek megfigyelése a fő célja.

A szolgálat tavaly két fehérorosz állampolgár katonai hírszerzési tevékenységét tárta fel, és egy hivatásos ügynök diplomataként történő akkreditációját is megakadályozta. Emellett Tadeusz Juchniewicz orosz ügynököt többéves börtönbüntetése kétharmadának letöltése után kitoloncolták az országból, és a schengeni övezetben nemkívánatos személynek minősítették.

A lengyel belbiztonsági szolgálat három éve közli éves beszámolóit. Tavaly elsősorban gazdasági ügyekkel foglalkozott, de több esetben terrorizmus és fasiszta bujtogatás ügyét is vizsgálta. Több mint kétszáz szervezett bűnözői csoport csaknem kétezer tagját figyelte meg, és az eljárások során 21 millió euró értékű tulajdont foglalt le.

A szolgálat költségvetési kiadásai 120 millió eurót tettek ki.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.