Ismét egymásnak esett Moszkva és Isztambul

MTI

2016. február 10., szerda 22:13

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu szerint etnikai tisztogatás folyik Szíriában. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov pedig arról beszélt, hogy Törökország már hozzálátott a szír területek egy részének elfoglalásához.

Újabb fejezethez ért a török–orosz viszály. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a soros EU-elnök Hollandia miniszterelnökével, Mark Ruttéval a menekültválságról folytatott egynapos megbeszélését követően arról beszélt, hogy a szíriai kormánycsapatok orosz támogatással tudatos etnikai tisztogatást folytatnak az észak-szíriai Aleppóban és környékén. Mint mondta, az iraki és a libanoni Hezbollah fegyvereseinek, valamint Oroszország támogatását élvező szír kormányerők legutóbbi támadásainak célja a tudatos etnikai tisztogatás.

Viszontválasz

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak adott interjújában azonban azt nyilatkozta, hogy Moszkvát nagyon aggasztja, hogy Törökország „menekülttáborok létesítésének leple alatt már hozzálátott a szír területek egy részének elfoglalásához”. Lavrov ezzel arra utalt, hogy a török–szír határon jelenleg több tízezer, Aleppó tartományból elmenekült szíriai torlódott fel. A török hatóságok közlése szerint a szír területen, a török határon kívül létesítenek nekik táborokat. Az orosz külügyminiszter közölte, Törökország arról szóló terve, hogy egy Iszlám Államtól mentes területet hozzon létre Szíriában, valójában azt a célt szolgálja, hogy éket verjen a kurd enklávék közé.

Lavrov szerint a törököknek elfogadhatatlan az, hogy a kurd erők egyesüljenek, mert így Törökország nem tudná ellátni a szíriai fegyvereseket és nem tudna csempészárukat beszerezni.
Hozzátette, bizonyíték van arra, a török vezetés és az Iszlám Állam titkos megbeszéléseket tart arról, hogy az orosz légierő tevékenysége miatt megváltozott feltételek között hogyan folytassák tevékenységüket. Lavrov elmondta: kétségbe vonja annak eshetőségét, hogy Törökország inváziót indítson Szíria területe ellen.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.