Ismét pórul jártak a radikálisok

Kovács András

2012. május 6., vasárnap 22:17, frissítve: hétfő 10:14

A jelenlegi Európa-párti kormánykoalíció sikerével zárult a szerb elnök- és parlamenti választás – derült ki az első részeredményekből. Az elnökválasztás második körébe Boris Tadić és a Tomislav Nikolić jutott be, ahol az előbbi politikus másfél százalékos előnyre tett szert.

Boris Tadić vezet az elnökválasztás első fordulójában Tomislav Nikolić egykori csetnikvezér előtt az első, nem hivatalos eredmények szerint. A jelenlegi elnök 26, míg Nikolić a voksok 24,5 százalékát szerezte meg, így két hét múlva biztosan második fordulót kell tartani, mert egyikük sem szerzett 50 százaléknál többet. Ivica Dačić, a szocialisták elnöke 14,6, míg Vojislav Koštunica egyköri elnök 7,4 százalékot ért el.

A parlamenti választást tekintve a kormányzó Demokrata Párt (DS) a szavazatok 24,7, míg az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) 23,5 százalékot ért el. A szerb szocialisták 14,6, a Vojislav Koštunica vezette Szerb Demokrata Párt 7, míg a Liberális Demokrata Párt 6,3 százalékot ért el. Ennek alapján várhatóan hivatalban marad a jelenlegi koalíció, amely a DS-ből, a szocialistákból és a liberálisokból áll, míg a radikális SNS ismételten ellenzékben maradhat.

A részvételi arány közel 60 százalékos volt.

Vasárnap Szerbiában elnök-, köztársasági és tartományi parlamenti, valamint helyhatósági választásokat tartottak. A választásra jogosult 6,7 millió polgár 12 elnökjelöltre és 18 köztársasági parlamenti listára, valamint tartományi parlamenti és önkormányzati képviselőkre is szavazhatott. A vasárnapi választáson eldőlt a köztársasági és önkormányzati mandátumok sorsa, az elnökválasztás és a tartományi parlamenti választás kétfordulós.

Forrás: B92

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.