Iszlamizmus és európai projekt mint fenyegetés

2016. február 8., hétfő 10:55

Az államok békés együttműködésére a radikális iszlamizmus mellett a legnagyobb fenyegetést az európai projekt jelenti – mondta lapunknak Thierry Baudet holland újságíró, konzervatív gondolkodó. A nyugat-európai szakember dicsérte Magyarországot a migrációs helyzet kezelése kapcsán.

Igencsak sarkos gondolatokat fogalmazott meg Thierry Baudet. A holland konzervatív gondolkodó a nemzetállamok fontossága mellett érvelve azt mondta: az államok békés együttműködésére az iszlamizmus mellett a legnagyobb fenyegetést a nemzetállami határokat veszélyeztető európai projekt, végső soron az Európai Unió jelenti. Egyre több a konfliktus az európai országok választott vezetői és a senki által meg nem választott európai uniós vezérek között.

Baudet új könyve, a Századvég által kiadott A határok jelentősége című mű magyarországi bemutatója miatt járt hazánkban. A holland szakértő egyik fő gondolata, hogy határok nélkül nem lehetséges a demokrácia, mert nincs lehetőség a kollektív döntéshozatalra. Szerinte az Európai Unió helyett kontinensünknek egy laza, államok közötti szövetségre van szüksége, az uniós tagállamoknak el kellene szakadniuk Brüsszeltől, majd belépni az Európai Szabad Kereskedelmi Társulásba – vagyis kereskedni egymással, de közös politikai vezetés nélkül. Arra a felvetésre, hogy külön-külön nem túl gyengék-e az európai országok a külső kihívásokkal szemben, úgy vélekedett, hogy szövetségkötésekre az Európai Unión kívül is van lehetőség, ráadásul a legtöbb ország tagja a NATO-nak.

A történelmi szükségszerűség

A holland gondolkodó éles szavakkal bírálta a brüsszeli eurokratákat. Úgy vélekedett, az európai uniós vezetés abból a liberális gondolatból indul ki, hogy lehetséges létrehozni egy nemzetek nélküli, univerzális társadalmat. Csakhogy Baudet szerint ez utópia, amelyben a brüsszeli vezetők szinte vallásosan hisznek. Szerinte meggyőződésük annyira erős, hogy ha valaki vitába száll velük, akkor az ő nézőpontjukból szemlélve a másik fél nem egyszerűen más véleményt képvisel, hanem egyenesen a történelem és az idő, gyakorlatilag a történelmi szükségszerűség ellensége.

Szerinte az, hogy a visegrádi országok, vagyis hazánkon kívül Lengyelország, Csehország és Szlovákia a krízis kapcsán a határok szigorú ellenőrzése mellett foglalt állást, azt bizonyítja, hogy a volt szocialista országok kevésbé hajlamosak utópikus ideákra a politikában.

Magyarország elsőként zárta le határait

Thierry Baudet a budapesti Danube Institute múlt heti rendezvényén dicsérte Magyarországot azért is, mert szerinte hazánk fellázadt a nyitott határok európai parancsa ellen. Ismeretes, Magyarország gyakorlatilag elsőként zárta le határait a Közel-Keletről beözönlő migránsok előtt, kiváltva ezzel jó néhány nyugat-európai politikus ellenszenvét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A holland újságíró arról is beszélt, hogy napjainkban a háborúkért a nacionalizmust szokás okolni, pedig sem a napóleoni háborúkat, sem az első, sem a második világháborút nem az okozta. Szerinte inkább az imperializmust, Napóleon ambícióit, a huszadik század eleji német terjeszkedési igényeket vagy éppen Hitler és Mussolini terveit kellene kárhoztatni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.08.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.