Izrael nem akar afrikai bevándorlókat

WL

2012. január 10., kedd 12:12

Akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetnek ezentúl Izraelben tulajdon elleni bűncselekményt elkövető bevándorlókat, illetve vádemelés nélkül három évig fogva tarthatják őket egy kedden elfogadott, kritikusai által alkotmányellenesnek tartott törvény értelmében.

Azok, akik segítik a migránsokat, mostantól 15 év börtönnel büntethetők, míg az illegális bevándorlóknak munkát adók 18 ezer dollárnak megfelelő összeggel. A szigorú büntetések célja az Afrikából érkező bevándorlók számának csökkentése.

Kritikusai szerint a törvény alkotmányellenes és lábbal tiporja az emberi jogokat. A szigorítást elvetők azzal vádolják a kormányt, hogy képtelen volt koherens és humánus módon kezelni az illegális bevándorlás problémáját, noha a kérdés egyre égetőbbé vált az elmúlt évek során. Az arabokkal való megbékélést hirdető Merec párt egyik parlamenti képviselője az izraeli törvényeken esett foltnak nevezte az új jogszabályt; egy nyugalmazott bíró hétfői cikkében pedig kifejtette, a törvény „korlátlan felhatalmazást ad a terror alkalmazására bárkivel szemben, aki eljut Izraelbe".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki korábban „nemzeti csapásnak" nevezte az illegális bevándorlókat, maga is igennel szavazott a törvényre. Szóvivője, Mark Regev szerint az új szabályozás „egy több lábon álló stratégia része, amely segít Izraelnek megküzdeni az illegális bevándorlás kihívásával”. Regev nem kívánta kommentálni a kritikus megjegyzéseket.

A kormány becslései szerint 2006 óta mintegy 50 ezer illegális bevándorló érkezett Izraelbe Afrikából. Túlnyomó többségük nem üldöztetés elől menekült a zsidó államba, csupán kényelmesebb életre vágyott – állítják a hatóságok. Migrációval foglalkozó jogászok ugyanakkor úgy látják, az afrikaiak menekültnek tekinthetők, mivel többségüket megbüntetnék hazájában, ezért menedékjogot kellene biztosítani számukra.

A bevándorlóáradat nemzeti vitát is szított. Egyesek úgy vélik, a migránsok terhet jelentenek az országnak és aláássák az állam zsidó jellegét, míg mások szerint a zsidóknak különösen befogadónak kellene lenniük az üldözés vagy konfliktus elől menekülőkkel szemben.

A kormány a múlt hónapban úgy határozott, 160 millió dollárt költ az egyiptomi–izraeli határon húzódó kerítés befejezésére, illetve kibővítik azokat különböző létesítményéket, ahol az újonnan érkező több ezer illegális bevándorlót tartják fogva. Netanjahu az idén több afrikai országba is ellátogathat, ahol többek között az afrikai migránsok hazatoloncolásáról tárgyal majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.