Izraeli tudósok óvják a kormányt a kalandorságtól

MNO

2008. augusztus 6., szerda 10:14

Több mint száz izraeli akadémikus kedden közös nyilatkozatban hívta fel a világ figyelmét arra, hogy az izraeli kormány komolyan fontolgat egy Irán elleni támadást, azzal a céllal, hogy meghiúsítsa Irán nukleáris terveit – írja szerdai közleményében a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal.
Az izraeli akadémikusok nyilatkozata szerint sem katonai, sem politikai, sem erkölcsi érvekkel nem lehetne igazolni, ha Izrael háborút indítana Irán ellen.

Nem tévesztjük szem elől az iráni kormány felelőtlen magatartását, hiszen magunk is ellenezzük az atomfegyvereket, és azt valljuk, hogy a térségben fel kell számolni minden tömegpusztító fegyvert. De a jelen helyzetben egy újabb átfogó háború veszélyének közvetlen forrását mégis az izraeli kormány politikájában látjuk, melyet provokatív katonai manőverekkel támaszt alá – írják a tudósok, akik óva intik az izraeli kormányt a kalandorságtól, mert azzal Izrael létét is veszélybe sodorhatják. Arra szólítják fel a tel-avivi kormányt, hogy a fegyveres konfliktus kirobbantása helyett komolyan keresse a politikai és a diplomáciai megoldást.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy egy ilyen támadás valóban bekövetkezik, mindenesetre maga a tény, hogy ésszerű lehetőségként fontolgatják, megköveteli, hogy figyelmeztessünk egy Irán elleni támadás pusztító következményeire – áll a dokumentumban, melyet szerdán juttatott el az izraeli akadémikusok ad hoc koordinációs bizottsága a Magyar Szociális Fórumhoz.

Az izraeli koordinációs bizottságban – a dokumentum szerint – Gadi Algazi, Judy Blanc, Rachel Giora, Anat Matar, Adi Ophir, Yoav Peled, Reuven Kaminer, Haggai Ram, Yehuda Shenhav és Oren Yiftachel akadémikusok foglalnak helyet.

(MNO)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.