Jamaica-koalícióra készül Angela Merkel

MTI

2017. október 8., vasárnap 13:32, frissítve: vasárnap 21:06

Kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség – jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a hétvégén.

A kancellár a CDU/CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union, JU) drezdai konferenciáján szombaton elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja. Eddig rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal (SPD) is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD „belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten”, ezért az FDP-vel és a Zöldekkel kell tárgyalni. A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy „megbízható és stabil kormány” alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.

CDU/CSU–FDP összetételű koalíció már volt, de a Zöldekkel még nincsenek tapasztalatok, ezért – mondta Merkel – a CDU-nak a JU kezdeményezésének megfelelően rendkívüli pártkongresszuson kell elfogadnia a koalíciós szerződést, ha sikerre vezetnek a tárgyalások.

Előbb viszont a CDU és a CSU viszonyát kell rendezni, legfőképpen a bajor CSU által követelt menekültbefogadási felső határ ügyében kell megállapodásra jutni – mondta a CDU elnöke. Kiemelte, hogy a két párt vezetőinek vasárnapi tárgyalásán „egy kis jó szándékkal” rendezni lehet a vitákat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A testvérpártok egyeztetése vasárnap délelőtt kezdődött a CDU berlini székházában. A CDU küldöttségét Angela Merkel, a CSU küldöttségét Horst Seehofer pártelnök, bajor kormányfő vezeti.

Az első tárgyalások az FDP-vel és a Zöldekkel várhatóan csak az október 15-ei alsó-szászországi tartományi parlamenti választás után kezdődnek, ha a CDU-nak és a CSU-nak sikerül megállapodnia a vitatott ügyekben és egységes irányvonalat tudnak kidolgozni a koalíciós tárgyalásokra. Arról egyelőre nem szivárogtak ki információk, hogy a CSU által követelt évi 200 ezer fős menekültbefogadási felső korlát kérdésében milyen kompromisszumról lehet szó.

A CSU a felső határ mellett „polgári-konzervatív fordulatot” is sürget, ezt egy tíz pontot tartalmazó állásfoglalásban foglalta össze, amelyet a Bild am Sonntag című vasárnapi lap ismertetett.

A dokumentumban hangsúlyozták, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-)választás „fordulópont” volt a pártszövetség történetében, és aki ezután azt mondja, hogy nincs szükség változtatásra, hanem tartani kell az eddigi irányvonalat, az „veszélybe sodorja a CDU és a CSU többségszerző képességét”.

A CSU a fordulat szükségességét a többi között azzal indokolja, hogy a Bundestag-választás megmutatta, „nincs többé baloldali többség” Németországban. Az emberek most már „polgári-konzervatív politikát akarnak”, az értékekre, a jog uralmára és a rendre helyezik a hangsúlyt, „biztonságot kívánnak és jólétet mindenkinek”. Ezek az elemek pedig mindig is a pártszövetség arculatának, a CDU/CSU „márkának” a lényegét alkották, azonban a választók úgy érzékelik, hogy CSU-t leszámítva valamennyi régi, hagyományos párt – így a CDU is – a politikai középtől balra helyezkedik el.

Ezen változtatni kell, a pártszövetségnek vissza kell térnie a gyökereihez, egyaránt képviselnie kell a „polgári meggyőződések” mindegyikét, vagyis a „liberális, a keresztényszociális és a konzervatív” értékvilágot is.

Fordulatra van szükség mások mellett azért is, mert „a korszellem is konzervatív”. Most „a konzervativizmus jelenti a modernséget” – olvasható az állásfoglalásban, amely szerint „konzervatívnak lenni szexi”, mert ma a konzervatív meggyőződés mindannak megőrzését jelenti, ami „igazán fontos: a biztonságos és szabad életmód, a jólét és társadalmi béke” megőrzését.

A CDU/CSU-nak fordulatot kell végrehajtania azért is, mert „csak így tud sikeresen elhatárolódni” az Alternatíva Németországtól (AfD) nevű párttól, a Bundestag egyik új tagjától, amely „nem Németország számára alternatíva, hanem alternatíva az NPD helyett” – utalt a CSU a széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti Demokrata Pártra (NPD), amelyet már többször megpróbáltak betiltani alkotmányellenesnek ítélt nézetei miatt.

A dokumentumban hangsúlyozták: a CDU/CSU nem tűrheti el, hogy tőle jobbra megvesse a lábát egy ilyen párt. Az AfD ellen „kőkeményen harcolnunk kell, és küzdenünk kell választóikért” – írták.

A pártszövetség vezetőinek tanácskozása estig nem vezetett eredményre. A tárgyalás valószínűleg az éjszakába nyúlik, erre utalhatott a CSU főtitkára, Andreas Scheuer, aki azt kérdezte a CDU-székháznál várakozó riporterektől, hoztak-e magukkal hálózsákot.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.