Javított az alkotmánybíróság, bajban a szociálliberálisok

KA

2012. augusztus 6., hétfő 20:30, frissítve: hétfő 21:44

Javította korábbi határozatát a romániai alkotmánybíróság, amelynek értelmében a külföldön élő állampolgároknak is ott a helyük a névjegyzékben. Ennek alapján várhatóan érvénytelennek nyilvánítják a július 29-ei népszavazást, amelyen Traian Basescu államfő menesztéséről szavaztak. A szociálliberális kormány azért óvta meg az eredményt, mivel szerintük 18 millió helyett csak 16 millió választó él Romániában.

A romániai hivatalos közlönyben való megjelenés után „javította” korábbi határozatát az alkotmánybíróság. A testület abba az augusztus 2-ai határozatába toldott bele egy mondatot, amelyben elutasította a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás kapcsán benyújtott óvásokat.

A határozat eredeti, a hivatalos közlönyben is megjelent változata szerint a külföldön élő román állampolgárokat nem kell felvenni az állandó választási jegyzékbe. A hétfőn betoldott kiegészítésből ezzel ellentétben az derül ki, hogy igenis szerepelniük kell a névjegyzékben a határokon kívül élő román állampolgároknak is.

Jelentős incidens

A kiegészítés és az ahhoz fűzött lábjegyzet a Realitatea.net szerint hétfőn 14 óra körül jelent meg az alkotmánybíróság honlapján, a döntés szövegét tartalmazó fájlban. A lábjegyzet szerint a betoldott mondat azt követően került bele a határozat szövegébe, miután az megjelent a hivatalos közlönyben, kimaradása az eredeti szövegverzióból pedig szerkesztési hibának tulajdonítható.

Az államfő elleni baloldali „puccskísérlet” megbukott, nem lesz előre hozott elnökválasztás, Traian Basescu 2014-ig mindenképpen marad. Az államfőt nem tudták bűnbakká tenni. Várhatóan nem indul újabb felfüggesztési eljárás ellene, mivel egy megismételt referendumon hasonló eredmény születne – hangsúlyozta az MNO-nak adott nyilatkozatában Szász Alpár Zoltán.

A népszavazás és az azt övező politikai csaták a román közjogi berendezkedés problémáit mutatják, melyeket már hosszú ideje képtelenek orvosolni a parlamenti pártok. A Ponta–Basescu kötélhúzás azonban káros hatással van mind az ország gazdasági helyzetére, mind a nemzetközi megítélésére.

A korábbi határozatot értelmezve a kormány azt állította: a referendum érvényességi küszöbét a parlamenti választásokról szóló törvény alapján kell megállapítani, az pedig valóban nem számol a külföldi román állampolgárokkal. Csakhogy a határozatba utólag betoldott mondat világosan kimondja: az államfőválasztásról, illetve a népszavazásról szóló törvény az alapja a küszöb megállapításának.

Letették az esküt

Letették hivatali esküjüket az új román miniszterek, akiket a Victor Ponta vezette kormány átalakítása, valamint több miniszter lemondása nyomán neveztek ki. A hétfő esti eskütételen nem vett részt az igazságügyi minisztérium élére javasolt Mona Pivniceru, mert ő a legfelső bírói tanácsnak is tagja, és nem mondott le erről a funkciójáról. A tanács megállapította, hogy ez a tagság és a miniszteri poszt összeférhetetlen. Így egyelőre betöltetlenül maradt az igazságügyi miniszteri tisztség.

Időközben Lucian Isar vállalkozási szféráért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtotta lemondását.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Voicu mellett Mircea Dusa belügyminiszter, Titus Corlatean külügyminiszter, Radu Stroe közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter és Dan Sova parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter tette le a hivatali esküjét.

Az említett miniszterek többségét kormányátalakítás nyomán nevezték ki, amit Victor Ponta hirdetett meg hétfőn. Ponta szerint Traian Basescu felfüggesztett államfő „felelőtlen akcióival ellehetetlenítette a kormány munkáját”.

Lemondás

Mint ismert hétfőn bejelentette lemondását Ioan Rus belügyminiszter, aki a Basescu leváltásáról szóló népszavazás ügyében a belügyminisztériumra nehezedő „számottevő nyomásgyakorlás” miatt döntött így. Rus közölte azt is, hogy hétfőn Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtja lemondását. A belügyminiszter konkrétan Basescu felfüggesztett államfőt és Crin Antonescu ideiglenes államelnököt nevezte meg azon politikusok közül, akik részéről nyomás nehezedett rá. Leszögezte: nem lesz részese semmilyen törvénytelenségnek. A történteket követően kormányátalakítást jelentett be Victor Ponta miniszterelnök.

Korábban a Basescut támogató ellenzék élesen bírálta a belügyminisztériumot amiatt, hogy augusztus 1-jén egy olyan iratot küldött az alkotmánybírósághoz, amelyben a már ismert 18,2 millió fős adat szerepelt, a következő nap viszont már azt jelezte egy másik átiratban, hogy a szaktárca nem vállalja a felelősséget a választói névjegyzék pontosságáért. Basescu a múlt héten nyilvánosan felszólította Rust, hogy amennyiben utólag módosítják a választói névjegyzékben szereplők számát, ő és a minisztérium többi érintett alkalmazottja közokirat-hamisítást követ el.

Az alkotmánybíróság – a korábban közölt szeptember 12-ei időpont helyett – augusztus 31-ére halasztotta a döntést a Basescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében, miután az illetékes intézmények ellentmondásos információkat közöltek az alkotmánybíróságnak arról, hogy hány szavazati joggal rendelkező román állampolgár létezik. „Sokba fog kerülni” – mondta pénteki nyilatkozatában Basescu felfüggesztett államfő a leváltásáról szóló népszavazás érvényessége kapcsán.

Forrás: Kronika.ro, MNO

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.