Jó hírt közöltek Brüsszelből

NT

2012. április 18., szerda 13:21, frissítve: szerda 17:40

Méltatta szerdán Olli Rehn európai uniós pénzügyi biztos szóvivője a magyar jegybanktörvényről a hét elején tartott ötoldalú szakértői egyeztetés „jó szellemiségét”.

Magyarország kormánya elkötelezett az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó elővigyázatossági hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése mellett, amihez szükséges a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás sikeres lezárása – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel. Az Európai Bizottság által indított eljárás során a magyar kormány elkészítette a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt és az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit módosító jogszabályok tervezetét. Amennyiben a javasolt módosításokat a parlament elfogadja, a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós joggal.

„Elégedettek vagyunk azzal, hogy a tárgyalások túlnyomórészt jó szellemben zajlottak” – fogalmazott Amadeu Altafaj Tardio az Európai Bizottság szerdai, brüsszeli sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva. Hozzátette: korai még kommentálni az informális megbeszélések eredményeit, hiszen csak az első találkozóról volt szó, de „haladnak a munkával”. Emlékeztetett arra, hogy az egyeztetéseken – amelynek első fordulóját az Európai Központi Bank (EKB) székhelyén, Frankfurtban tartották – az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselői vesznek részt. A szóvivő azt is elmondta: a nemzetközi szervezetek részéről részletesen elemzik a jegybanktörvénnyel kapcsolatban kedden benyújtott módosító javaslatokat. Egyelőre azonban nem kívánta kommentálni azokat.

Altafaj Tardio megerősítette azt is, hogy a nemzeti bank függetlenségének biztosítása előfeltétele a hivatalos pénzügyi támogatási tárgyalások lefolytatásának Magyarország és a nemzetközi szervezetek között. A bizottság álláspontja szerint a nemzetközi támogatásra vonatkozó magyar kérés szempontjából központi kérdésről van szó – hangsúlyozta. A különböző szintű tárgyalásokba „belefoglalják” majd a mostani javaslatokról készülő értékelést is – fogalmazott a szóvivő.

Cséfalvay Zoltán szerint is haladás tapasztalható az IMF/EU-tárgyalások kezdését illetően. „Valóságos jelét látom az előrehaladásnak” – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán a Reuters brit hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a hét elején lezajlott szakértői tárgyalásokon áttekintették a nemzeti bankra vonatkozó valamennyi kérdést.

A kormány kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény néhány pontját és az alaptörvényt módosító javaslatait. Ezek szerint nem kell megküldeni a kormánynak a monetáris tanács napirendjét, a kormány képviselője nem vesz részt a testület ülésein, kikerülnek a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok, és nem vonják össze az MNB-t a PSZÁF-fal.

A módosítás tervét már március elején bejelentette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és erről levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét is. Az EKB április 12-én nyilvánosságra hozott véleményében bár nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben – például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban – az EKB korábbi észrevételei alapján jártak el, ugyanakkor továbbra is aggályosnak nevezte a monetáris tanács bővítését és az MNB döntéshozó testületeinek fizetésére vonatkozó változásokat. Ezeket a pontokat a most beterjesztett törvényjavaslat nem változtatta meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye szerint „a magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Bizottságnak Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érinti, és e pontok tekintetében a magyar kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta”.

Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslatok szerint az indítványok célja az európai uniós előírásokkal való összhang megteremtése.

Várakozó állásponton vagyunk, most már elég régóta – mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az IMF-tárgylások megkezdéséről az m1 Ma reggel című műsorában szerdán. Az államtitkár szerint a tárgyalások gátja, hogy keverednek különböző kérdések, így az országgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás, a kötelezettségszegési eljárás, illetve az IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek kérdésköre. Magyarország azt szeretné, ha ez a három szál nem keveredne össze, hiszen mondjuk egy pénzügyi megállapodás előfeltételeként arról beszélni, hogy mennyi lehet a bírák nyugdíjkorhatára, nem méltányos – fejtette ki Varga Mihály. Orbán Viktor korábban azt mondta, zsarolásnak tartaná, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben. A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, jó esély van arra, hogy a Frankfurtban zajló egyeztetések során közel kerüljenek a hazai és a nemzetközi álláspontok.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.