Jobb, ha nem pakolják ki a bőröndöt

WA

2012. augusztus 5., vasárnap 16:13

Az eurózóna válsága és a gazdasági krízis miatt több európai ország kormányfőjének csak a múltat jelenti a többhetes nyári vakáció: otthon marad Mario Monti olasz, Mariano Rajoy spanyol és Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök is.

„Persze elutazhatnak szabadságra, de nagy a kockázata annak, hogy haza kell menniük” – vélekedett Pau De Grauwe, a London School of Economics professzora, aláhúzva a piacok bizonytalanságát és annak lehetőségét, hogy az adósságválság újra fellángolhat. „Azt tanácsolnám nekik, hogy ha elutaznak, ne pakolják ki bőröndjeiket” – tette hozzá De Grauwe.

Tavaly augusztusban a spanyol és az olasz kormányfőnek is félbe kellett szakítania üdülését, és idén sem adatik meg nekik a déli országokban amúgy megszokott többhetes vakáció. Az olasz parlament még mindig ülésezik, Mario Monti kormányfőnek szoros napirendje van, munkalátogatásra Finnországba, Spanyolországba és Franciaországba is elutazik.

A spanyol kormány szakított az augusztusi szabadság hagyományával: három rendkívüli ülést is tart. Ez azt jelenti, hogy a kabinettagoknak a megszokott négy helyett csak két hét szabadság jut, Mariano Rajoy pedig megszakítja nyaralását, mert augusztus 14-én János Károly királlyal kell találkoznia az uralkodó nyári rezidenciáján. Rajoy amúgy szűkebb hazájában, Galiciában tölti szabadságát nejével, gyerekeivel és édesapjával.

Hosszú lesz a nyár

Athénban is hosszú lesz a nyár, az új koalíciós kormány magas rangú tagjai egyáltalán nem mennek szabadságra, az elhúzódó választási folyamat – előbb májusban, majd júniusban tartottak parlamenti választást – miatt ugyanis késlekednek a krízis „epicentrumában” álló ország megmentéséhez szükséges reformok.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A gazdaságilag szintén nehéz helyzetben lévő Portugáliában Pedro Passos Coelho miniszterelnök azt tanácsolta kormánya tagjainak, hogy töltsék odahaza szabadságukat. A kormányfő Manta Rotában, Faro közelében fog nyaralni.

Némileg könnyebb a helyzete a gazdaságilag kedvezőbb helyzetben lévő országok kormányfőinek. Werner Faymann osztrák kancellár két hetet töltött júliusban Olaszországban, míg finn kollégája, Jyrki Katainen családjával szintén két hétre utazott el, de Törökországba, a népszerű üdülőhelyre, Sidébe.

Angela Merkel német kancellár idén nyáron is túrázik, férjével, a kémikus Joachim Sauerrel Dél-Tirolba látogatott. A legerősebb európai gazdaságot vezető politikus a bayreuthi Wagner-fesztiválon kezdte meg szabadságát. Pénzügyminisztere, Wolfgand Schäuble Sylt szigetére utazott, ahol augusztus közepéig piheni ki az eurózóna megmentésére irányuló erőfeszítéseit.

A legtöbben egyetértenek azzal, hogy a válság leküzdésére tett 12 hónapi megfeszített munka után a politikusoknak is jár a szünet. „Néha azt hisszük, ők csak robotok. De nincs jó munkájuk, napi 24 órát, heti hét napot dolgoznak óriási nyomás alatt” – vélekedett Carsten Brzeski, az ING pénzintézet brüsszeli vezető elemzője. „Joguk van egy kis nyaraláshoz, még ilyen nehéz időkben is” – jegyezte meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.