Jobboldali győzelem Portugáliában

MTI

2016. január 24., vasárnap 23:40, frissítve: hétfő 09:01

Marcelo Rebelo de Sousa jobboldali elnökjelölt nyerte meg a vasárnapi portugáliai elnökválasztást – jelentette be a portugál választási bizottság.

Rebelo de Sousa a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján a voksok 52 százalékát nyerte el, így nem lesz szükség második fordulóra. Sousa győzelme megfelelt az előzetes közvélemény-kutatásoknak.

Legfőbb ellenfele, a 61 éves, baloldali Antonio Sampaio de Novoa 22 százalékos eredményt ért el. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

Nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását

A köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában, és komoly szerepe van politikai válságok idején. Az államfő legkomolyabb jogosítványa a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A jövendő elnök március 9-én teszi le hivatali esküjét, de a fenti lehetőséggel csak április végén élhet először, mivel tavaly október 4-én országgyűlési választások voltak Portugáliában. Bár akkor újra a jobboldal győzött, abszolút többség híján és a baloldal váratlan szövetségkötése után végül elveszítette parlamenti többségét, így a végrehajtó hatalom a szocialisták kezébe került.

Politológusok szerint a választási kampányában nemzeti konszenzusteremtést ígérő Sousa nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását, azonban sort keríthet rá abban az esetben, ha a radikális baloldal esetleg megvonja támogatását a kormánytól, amivel megnyitná az utat egy újabb politikai válság előtt.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.