Jön az európai FBI?

MTI

2017. január 11., szerda 14:52, frissítve: szerda 15:26

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) mintájára egy európai uniós rendőri hatóság létrehozását javasolta Wolfgang Ischinger, a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia elnöke a DPA német hírügynökségnek szerdán adott interjúban.

A német diplomata szerint az „európai FBI” létrehozására a terrorizmus és a bűnözés elleni hatékony küzdelem érdekében lenne szükség. „Az Európai Unió akkor lesz képes túlélni, ha biztonsági unióvá alakul át” – húzta alá Ischinger.

A diplomata, aki Washingtonban és Londonban is volt korábban nagykövet, úgy vélekedett, hogy Thomas de Maiziere belügyminiszter javaslatai jó irányba mutatnak, de nem elégségesek. „A schengeni övezet és az Európai Unió miatt nem lehet úgy gondolkodni, mintha Németország sziget volna” – mondta. Ezzel indokolta, hogy szerinte miért nem elegendő a németországi elhárítás megerősítése, s miért van szükség az Európai Unióban egységes bevethető rendőri erőre.

„Németországnak latba kell vetnie befolyását az Európai Unióban, hogy létrejöjjön egy ilyen szervezet” – húzta alá Wolfgang Ischinger, aki 2008 óta elnöke a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciának.

A rendezvényt idén február 17-e és 19-e között tartják meg.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.