Jóval kevesebb farkast lőhetnek ki idén Svédországban

MTI

2016. január 3., vasárnap 22:06

A tervezett 46 helyett csak 14 farkas kilövését engedélyezték bíróságok Svédországban a szombaton kezdődött idei vadászidényben.

Az első ragadozót a közép-svédországi Dalarna megyében, Ludvika város közelében ejtették el szombaton.

A populáció szinten tartása

A svéd vadászok jogi bizonytalanság közepette kezdték meg a farkaspopuláció ritkítását. A környezetvédelmi hivatal eredetileg 46 állat kilövését engedélyezte 5 régióban, de az állatvédők keresetei nyomán helyi bíróságok csak 14 farkas elejtését engedélyezték 2 régióban.

A végső szót a legfelsőbb bíróság mondja ki még nem ismert időpontban, ezért a vadászok egyelőre nem tudják, hány állatot is ejthetnek el a február 15-éig tartó szezonban.

A környezetvédelmi hivatal azt javasolta, hogy a jelenleg valamivel több mint 400 példányból álló farkaspopulációt tartsák ezen a szinten a szabályozott kilövések révén.

Fél évszázados tilalom

A vadászok is égnek a vágytól, hogy farkasra lőhessenek, mondván, megtizedelik a jószágot, és veszélyt jelentenek a vadászkutyákra. Hivatkoznak arra is, hogy a korábban elejtett farkasok nagyon jó egészségi állapotban voltak, ami arra utal, hogy az 1970-es években kihalttá nyilvánított faj mára újra tartósan meghonosodott Svédországban.

Fél évszázados vadászati tilalom után először 2010-ben lehetett legálisan farkasra vadászni Svédországban, akkor és a következő évben is 46 állatot ejtettek el. 2015-re 36 farkas kilövését engedélyezték, de november végéig csak 26 elejtett példányról lehetett tudni.

A farkasvadászat újraengedélyezését kifogásolta az Európai Unió is, amely szerint Svédország nem tett eleget azoknak a szigorú feltételeknek, amelyek mellett a tagországok kivételes esetekben felújíthatják a fenyegetett állatfajok vadászatát.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.