Juncker: Mindenkinek be kell vezetnie az eurót

(Brüsszel)

2017. szeptember 13., szerda 15:18, frissítve: szerda 16:42

Visszatért a szél az Európai Unió vitorláiba, de ez csak egy lehetőség, amelyet ki kell használni – ez volt az egyik fontos üzenete Jean-Claude Junckernek. Az Európai Bizottság elnöke az unió állapotát értékelő beszédében azt mondta, az utóbbi öt évben folyamatos a gazdasági növekedés az EU-ban, a munkanélküliség alacsony, és soha nem dolgoztak még ilyen sokan, 235 millióan a tagállamokban.

Juncker elmondta, hogy a ciklus elején ígért törvényjavaslatok 80 százalékát már beterjesztették, a maradék 20 százalékot pedig jövő év tavaszáig elkészítik. Vagyis az Európai Bizottság több területen készít még átfogó szabályozási javaslatokat. Juncker kiemelte, hogy továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a szabadkereskedelmi megállapodások megkötésére, Kanada és Japán után nyitni kell Ausztrália és Új-Zéland felé is. Az EU-nak versenyképesebb és erősebb iparra van szüksége, ezért új iparstratégia is készül Brüsszelben. Folytatni kell a klímaváltozás elleni küzdelmet, ennek jegyében a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentésére tervez intézkedéseket. Ezenkívül a bizottság elnöke javaslata szerint önálló ügynökséget kell létrehozni a kiberbiztonság és a számítógépes adatvédelem növelésére.

A migrációval kapcsolatban Jean-Claude Juncker sajnálattal vette tudomásul, hogy a tagállamok nem mutatnak azonos mértékű szolidaritást. Leszögezte, hogy a közös határokhoz közös határvédelemre is szükség van az illegális bevándorlás megszüntetése érdekében. Juncker egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a bevándorlás legális formáit meg kell erősíteni, és egyértelmű szabályokra van szükség ezen a téren. Azonban azt is ki kell mondani,  akinek nincs jogalapja arra, hogy az EU területén tartózkodjon, annak vissza kell térnie a saját országába. Jelenleg az EU csak az érintettek 38 százalékát küldte vissza, emiatt még ebben a hónapban újabb intézkedéseket jelent be az Európai Bizottság.

Kiderült az is, hogy Juncker nem híve a többsebességes Európának, egyúttal azonban válaszút elé állított több tagállamot, például Magyarországot. Juncker szerint az integráció központi eleme a közös pénz, valamennyi tagállamnak be kell vezetnie az eurót, hiszen erre kötelezettséget is vállalt. (Kivétel ez alól Nagy-Britannia és Dánia.) Az EU a csatlakozni kívánó tagállamoknak további pénzügyi és technikai segítséget ajánlott fel. Elmondta azt is, hogy nem kell külön europarlamentben gondolkodni, hiszen az Európai Parlamentnek kell ezt a szerepet betöltenie, amennyiben minden tagállam részese lesz az eurózónának. Juncker azt is javasolta, hogy legyen közös európai gazdasági és pénzügyminiszter. Ugyancsak a föderalizmus jegyében fontosnak tartaná, ha az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke ugyanaz a személy lenne. Jelezte azt is, hogy ő nem tart igényt erre a posztra. Szintén az egységes Európa felé mutató javaslat Junckertől, hogy Bulgáriát és Romániát azonnal fel kellene venni a schengeni övezetbe. És megemlítette azt is, hogy a többsebességes Európára példaként emlegetett Európai Ügyészségnek, ahonnan Magyarország ki szeretne maradni, nemcsak az uniós pénzek elköltését, hanem a terrorizmust is kellene vizsgálnia. Utóbbira már nehezebb azt mondani, hogy egy tagállam nem tart rá igényt.

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, nem tolerálható, ha kettős minőségű termékek vannak az EU-ban, mint mondta, minden polgárt ugyanazok a jogok illetik meg, ennek ellenőrzésére is lépéseket ígért.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kemény szavakkal ostorozta Törökországot, amely szerinte egyre inkább távolodik az EU-tól. Felszólította a török kormányt, hogy az elfogott újságírókat azonnal bocsássa szabadon, mert az újságíróknak a szerkesztőségekben és nem a börtönben van a helyük.

A beszédet vita követte, amelyben többen is közvetlenül vagy közvetve üzentek a magyar kormánynak. Manfred Weber, a néppárt frakcióvezetője azt mondta, hogy erős határvédelemre igen, de falak építésére nincs szükség. Elmondta, hogy az illegális bevándorlókat ki kell zárni az EU területéről. A szocialista Gianni Pittella sürgette, hogy minél előbb alkossák meg az új menekültügyi szabályozást, amely tartalmazza a menekültek állandó, kvóta szerinti elosztását. Guy Verhofstadt a liberálisok részéről örömmel vette észre, hogy a populisták, közöttük a magyar miniszterelnök már nem akarnak kilépni az EU-ból, azonban Orbán Viktor Putyinnal szövetkezve igyekszik a tagállamokat egymás ellen kijátszani. A brit függetlenségpárti Nigel Farage szerint az EU semmit nem tanult a brexitből, továbbra is olyan intézkedéseket akar megvalósítani, amelyekről nem kérdezte meg az embereket.

A vita utolsó perceiben azért egymásnak esett a néppárti és a szocialista frakcióvezető. Gianni Pittella a szociáldemokraták részéről azt kérte a bizottságtól és a parlamenti többségtől, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az unió szociális dimenziójára. Manfred Weber erre azt felelte, hogy ahol a szocialisták kormányoznak, ott valóban megoldatlanok a szociális kérdések, a jobbközép irányítású államokban azonban nem. Weber szerint miközben a szocialisták csak beszélnek az ilyen jellegű kérdésekről, addig a néppárti kormányok eredményeket érnek el.

Az Európai Bizottság a következő napokban négy tematikus csomagban mutatja be részletes elképzeléseit a kereskedelem, a demokrácia, az iparfejlesztés és a kiberbiztonság területén.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.