Kábítószer-csempészés miatt fogták el az egykori gerillavezért

MTI

2018. április 10., kedd 08:47, frissítve: kedd 09:05

Kolumbiában őrizetbe vették a lefegyverzett Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori szélsőbaloldali gerillaszervezet egyik volt vezetőjét azzal vádolva őt, hogy nagy mennyiségű kábítószert csempészett az Egyesült Államokba – jelentette be hétfőn Néstor Humberto Martínez államügyész.

Washington kérte a volt gerillavezér, Seuxis Hernández Solarte, alias Jesús Santrich kiadatását.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kijelentette, hogy nem fog tétovázni az egykori lázadó vezető kiadatásával, ha megtörtént a szokásos bírósági tárgyalás és elegendő bizonyíték gyűlt össze ellene.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) mintegy másfél éve, 2016 novemberében békét kötött a központi kormánnyal, pontot téve a mintegy 50 évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus végére. A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését egy ENSZ-misszió felügyelte, és megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

A szembenállást lezáró békeegyezmény ugyanakkor legalább 10 helyet szavatol 2026-ig a FARC-nak a törvényhozásban, az egyik képviselői mandátumra éppen Santrichot szemelték ki.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.