Kalapot emelt a nyugati sajtó hazánk előtt

LM

2011. december 10., szombat 15:02

Pozitív hangnemben foglalkozott szombaton az uniós csúccsal és a magyar állásponttal a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív napilap és a Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív újság.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a Magyarországnak még formális fenntartásai vannak az államháztartási EU-paktummal szemben című bécsi keltezésű beszámolójában mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalappal összefüggő magyarországi fejleményeket mutatja be, a brüsszeli csúcson képviselt magyar álláspont ismertetésére felfűzve. A lap gazdasági rovatában megjelent írás megjegyzi, hogy a magyar „ellenállás az állam- és kormányfők megállapodásával szemben nem azt jelenti, hogy tartalmi kifogásai lennének. Éppen ellenkezőleg, a nemzeti konzervatív kormány nem csupán szigorúan takarékoskodik, hanem a költségvetési fegyelmet tekintve magasabb célokat tűzött ki, mint bármelyik uniós partner, amelynek az államadóssággal kell küzdenie”.

A Neue Zürcher Zeitung nevű svájci konzervatív napilap szerint a pénteki brüsszeli csúcs újra felszakított régi politikai törésvonalakat a 2004-ben csatlakozott tagállamok között és az egyes országokon belül egyaránt. Lengyelország, a balti államok, Románia és Bulgária támogatták a tervet. Csehország és Magyarország képviselői Brüsszelben tudatták, hogy az új megállapodásról ki kell kérniük országaik parlamentjének véleményét. A svájci lap szerint ez több, mint formalitás. Mindkét országban erős euroszkeptikus áramlatok vannak nemcsak az ellenzéken, de az egyes kormányok táborán belül is. A cseh kormány várakozó álláspontra helyezkedett. Petr Necas kormányfő csak azután akar a szorosabb pénzügyi koordinációról véglegesen állást foglalni, hogy készen lesz a szerződés szövege – írta a svájci lap.

A briteknek nincsen jövője az unióban?

„Nagy-Britannia egyedül maradt” – ez a közös kicsengése az előző napi EU-csúcsról szóló szombati brit sajtóértékeléseknek. A konzervatív The Daily Telegraph szerint David Cameron – aki a brüsszeli EU-csúcson vétójával megakadályozta, hogy a pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezet uniós szintű megállapodásként jöjjön létre – „határozott lépést tett Nagy-Britannia eltávolítására az Európai Uniótól”. A szintén konzervatív The Times első oldalas főcímén az olvasható: Nagy-Britannia magára maradt. A The Times értékelése szerint mindazonáltal „egyetlen brit miniszterelnök sem fogadhatta volna el azokat a feltételeket”, amelyeket az új uniós egyezménytervezet tartalmaz, és Cameronnak nem volt más választása, mint a vétó. A baloldali The Guardian szerint ugyanakkor a brit kormányfő lépésével „nemzedéknyi idő óta nem tapasztalt mértékben” vált bizonytalanná Nagy-Britannia helyzete az Európai Unión belül. A liberális The Independent első oldalas főcíme szerint „Az EU otthagyta Nagy-Britanniát”. A lap név nélkül idéz egy EU-diplomatát, aki szerint „ez a vég kezdete a brit EU-tagság szempontjából”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.