Kampányfinis: hackerek támadták meg Macronék rendszerét

MTI

2017. május 6., szombat 08:57, frissítve: szombat 19:18

Számítógépes támadás érte Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánycsapatát, amelynek eredményeként a belső levelezésből több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten – közölte péntek éjjel Macron mozgalma.

Az En Marche! (Lendületben!) mozgalom közleménye szerint a stáb „jelentős és összehangolt számítógépes támadás” áldozata lett pénteken este, aminek következtében belső információk kerültek nyilvánosságra a közösségi médiában. Mintegy kilenc gigabájtnyi adatot töltött fel egy magát Emleaksnek nevező felhasználó a Pastebin nevű dokumentummegosztó portálra. A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt. A választás eredményének befolyásolására alkalmas bármilyen közlést megtiltó kampánycsend pénteken éjfélkor lépett életbe. A belügyminisztérium megkérdezett illetékese a Reuters hírügynökség érdeklődésére a kampánycsendre hivatkozva nem kommentálta a számítógépes támadás hírét.

Az En Marche! közleményében kiemelte, hogy a támadás „a hivatalos kampány utolsó órájában” történt, és több tízezer levél, fénykép és más belső dokumentum került nyilvánosságra. Értékelésük szerint a támadás „a demokrácia destabilizálására irányul, ahogy az az Egyesült Államokban is történt a legutóbbi elnökválasztás alatt”.

„A francia médiaszervek ne közöljék annak a belső levelezésnek a tartalmát, amely az Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánystábját ért hacker-támadás révén vált elérhetővé, mert az bűncselekménynek minősülne” – közölte szombaton az elnökválasztási kampányt ellenőrző országos bizottság (CNCCEP). A testület az ügyben össze is ült szombaton, de már az ülése előtt figyelmeztette a francia médiát.

A weboldalára feltett közleményben egyrészt kérést fogalmazott meg, nevezetesen azt, hogy a sajtóorgánumok internetes felületeiken ne publikálják az említett levelezés tartalmát. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy könnyen bűncselekménynek minősülhet, ha ezt mégis megteszik, mivel egyrészt hamis tartalmak is lehetnek e kiszivárogtatott szövegek között, másrészt pedig az érvényben lévő kampánycsendet is megsérthetik.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Macron stábja április 26-án arról számolt be, hogy hackerek több alkalommal is megpróbálták feltörni a levelezésüket, de sikertelenül. Az En Marche! a Trend Micro biztonsági cég elemzésére hivatkozva azt állítja, hogy a Pawn Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre az internetes támadást. Az orosz kormányzat következetesen tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában.

A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések az egy éve alakult és magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! nevű, saját politikai mozgalmát vezető Emmanuel Macron biztos győzelmét jelzik. Macron 61,5-62 százalékos támogatottsággal győzheti le a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, Marine Le Pent, aki a szavazatok 38-38,5 százalékára számíthat az előrejelzések szerint.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.